Hlavní obsah

Cestovní ruch předloni tvořil skoro tři procenta výkonu české ekonomiky

Novinky, bož

Cestovní ruch v roce 2015 tvořil 2,8 procenta českého hrubého domácího produktu (HDP). Celkový objem výdajů na cestovní ruch na našem území dosáhl částky 250 miliard korun. Vyplynulo to z informací, které v úterý zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Cestovní ruch v roce 2015 tvořil 2,8 procenta hrubého domácího produktu (HDP).

Článek

V cestovním ruchu předloni nalezlo uplatnění 228 tisíc lidí, což bylo meziročně o 1,2 procenta více. V 82 procentech šlo o zaměstnance, zbytek tvořili podnikatelé. Marže cestovních kanceláří, agentur nebo průvodců tvořily zhruba tři procenta spotřeby cestovního ruchu.

„Podíl cestovního ruchu na celkové zaměstnanosti v národním hospodářství činil 4,4 procenta. V turismu tedy pracoval každý třiadvacátý Čech,“ připomněl Zdeněk Lejsek z oddělení statistiky cestovního ruchu ČSÚ s tím, že podíl cestovního ruchu na zaměstnanosti v Česku je podobný jako ve Švýcarsku nebo v Nizozemsku.

Vnitřní spotřeba v cestovním ruchu v roce 2015 dosáhla tato spotřeba 250 miliard korun, což představuje meziročně nárůst o 5,3 procenta. Vnitřní spotřeba je souhrnným ukazatelem poptávky všech návštěvníků, kteří tráví svou dovolenou v Česku – bez ohledu na to, zda se jedná  o českého či zahraničního turistu.

Příjezdový cestovní ruch tvořil 59 procent spotřeby. Zbývající dvě pětiny, konkrétně 102 miliard korun, generovali tuzemští návštěvníci prostřednictvím domácího cestovního ruchu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám