Hlavní obsah

Česku hrozí pokuta od EU kvůli erozi zemědělské půdy

České republice hrozí pokuta od Evropské unie ve výši stovek miliónů korun kvůli nedodržování zemědělské politiky v oblasti eroze půdy. Novinářům to ve čtvrtek na výstavě Země živitelka řekl ministr zemědělství Ivan Fuksa. Erozí je v Česku ohrožena téměř polovina orné půdy.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ministr se kvůli tomu rozhodl, že zpřísní podmínky hospodaření na půdě ohrožené erozí. Připravované nařízení vlády má rozšířit platnost takzvaných standardů dobrého zemědělského a environmentálního stavu (známých pod názvem GAEC) i na mírně erozně ohrožené půdy. Pod jejich režimem bude 44 procent zemědělské půdy, uvedl Fuksa. Mělo by se tím zabránit dalšímu smývání ornice a zhoršování kvality půdního fondu a vod. Sankce pochází ještě z minulého období, za to, že se tento problém nezvládl, uvedl.

Eroze podle odborníků ohrožuje 44,62 procenta z celkové rozlohy orné půdy v Česku. Eroze tak hrozí přibližně na 1,136 miliónu hektarech, z toho mírně ohroženo je 264 000 hektarů. Podle dřívějších vyjádření Svazu vlastníků půdy přicházejí její majitelé v důsledku eroze o půdu v hodnotě až desítek miliard korun.

Povinnost plnit standardy GAEC platí pro zemědělce, kteří jsou příjemci přímých plateb od vstupu země do EU. Od roku 2009 je pak jejich plnění také součástí takzvaných kontrol podmíněnosti. V případě, že žadatel tyto standardy nesplňuje, mohou mu být sníženy, v krajním případě vůbec neposkytnuty dotace. Standardy jsou průběžně doplňovány a aktualizovány.

Podle podmínek GAEC musí například žadatelé o dotace hospodařící na svažitých pozemcích ponechávat strniště sklizené plodiny minimálně do 30. listopadu. To má vést k omezení smývání půdy, zpomalení povrchového odtoku vody a většímu zadržování vody v krajině. Na svažitém terénu by farmáři neměli pěstovat širokořádkové plodiny, jako jsou kukuřice, brambory nebo řepa, případně tyto plodiny pěstovat s využitím technologií šetrnějším k půdě.

Reklama

Výběr článků

Načítám