Hlavní obsah

Ceny benzinu a nafty se za týden téměř nepohnuly

Novinky, ČTK, bož

Ceny pohonných hmot v Česku od středy do středy klesly jen velmi mírně. Litr benzinu Natural 95 se u čerpacích stanic aktuálně prodává v průměru za 27,74 koruny, což je o dva haléře méně než před týdnem. Litr nafty za stejnou dobu rovněž zlevnil o dva haléře na 27,06 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.

Článek

Meziročně je litr benzinu o 4,46 koruny levnější. Nafta za rok zlevnila o 4,72 koruny za litr. Za dva týdny cena litru benzinu klesla o 20 haléřů.

Nejlevnější paliva v Česku v současnosti natankují řidiči v Ústeckém kraji. Litr benzinu tam stojí v průměru 27,24 koruny, což je stejně jako před týdnem. Litr nafty tam prodávají průměrně za 26,62 koruny, což je o čtyři haléře méně než minulou středu.

Naopak nejdražší paliva nabízejí čerpací stanice v Praze. Litr benzinu stojí v hlavním městě průměrně 28,58 koruny, což je o tři haléře více než před týdnem. Litr dieselu se prodává v průměru za 28,27 korun stejně jako před týdnem.

Ruský ropný gigant Rosněfť se propadl do ztráty 19 miliard

Ekonomika

Ceny ropy v průběhu středy rostly. Severomořská ropa Brent v 18:10 SEČ přidávala o 2,1 procenta na 44,67 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI ve stejnou dobu rostla o 1,6 procenta na 42,09 dolaru za barel.

Cenám ropy také pomáhá, že skupina OPEC+, zahrnující Organizaci zemí vyvážejících ropu a její spojence v čele s Ruskem, zřejmě odloží plánované zvýšení těžby od počátku příštího roku. Saúdská Arábie vyzvala další členské země skupiny, aby se snažily vyhovět potřebám trhu a byly připravené upravit dohodu o těžbě.

Americký úřad pro energetické informace EIA uvedl, že zásoby ropy v uplynulém týdnu stouply o 768 tisíc barelů. Analytici dotazovaní agenturou Reuters čekali růst o 1,7 milionu barelů. Zásoby destilátů, které zahrnují naftu a topný olej, pak klesly o 5,2 milionu barelů, mnohem více, než se čekalo.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 18. listopadu

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám