Hlavní obsah

Asijští milionáři poprvé předhonili ty evropské

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asijští milionáři loni vůbec poprvé zastínili své „konkurenty“ v Evropě. Může za to hospodářská a finanční krize, kterou lépe ustály právě asijské trhy. Vyplývá to z analýzy společností Merrill Lynch a Capgemini.

Foto: Choi Bu-Seok, Reuters

Článek

Ta se zaměřila na boháče, jejichž jmění přesahuje alespoň jeden milión dolarů bez započtení hodnoty domu, v němž bydlí. Byly jich loni na starém kontinentu a v Asii asi tři milióny. Jenže celkové jmění nejbohatších Asiatů je odhadováno asi na 9,7 biliónu dolarů, zatímco v Evropě je to jen 9,5 biliónu dolarů.

Růst asijských milionářů je přikládán zejména rostoucímu vlivu průmyslu a bankovnímu sektoru, kterému se velice daří zejména v Singapuru a Hongkongu. Navíc po krizovém roce 2008 se loňská situace boháčů opět zlepšila a to díky opětovnému růstu akciových trhů.

Nicméně analýza připomíná, že nejvíce bohatých lidí stále žije v Severní Americe, kde jich je asi 3,1 miliónu. Jejich celkové jmění je odhadováno na 10,7 biliónu dolarů. Mezi největší „producenty“ milionářů patří USA, Německo a Japonsko. Teprve na čtvrtém místě je Čína.

Reklama

Výběr článků

Načítám