Hlavní obsah

Firma PSJ, která stavěla nejvyšší rezidenční dům v ČR, jde do insolvence

Právo, ČTK, gin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Firma PSJ, a. s., jedna z největších stavebních firem v ČR, jde do insolvence. Návrh podalo v pondělí samo představenstvo společnosti ke Krajskému soudu v Brně. Firma v prohlášení uvedla, že tak reaguje na to, že se jí nepodařilo zajistit vstup nového investora, který měl pomoci ji finančně stabilizovat po utrpěných ztrátách. Aktuálně firma finišuje s výstavbou nejvyššího rezidenčního domu v České republice – V Tower v Praze.

Foto: Milan Malíček, Právo

Stavba vysokopodlažní budovy V Tower v Praze na Pankráci. Noční snímek z roku 2016.

Článek

I když se tuzemskému stavebnictví obecně daří – ve druhém letošním čtvrtletí vzrostlo meziročně o pět procent –, společnost se sídlem v Jihlavě utrpěla podle svého prohlášení v posledním období na zakázkách v tuzemsku i v zahraničí ztráty.

„Jednání o nalezení vhodného finančního partnera byla přes veškerou snahu představenstva neúspěšná,” uvedla firma na svém webu.

Foto: archiv PSJ

Vysoká pýcha PSJ. Brněnský mrakodrap AZ TOWER má 111 metru. V době svého dokončení, 26.června 2013, se stal nejvyšší budovou v ČR.

PSJ, a. s., která se zabývá generálními dodávkami staveb, podle údajů v insolvenčním rejstříku zaměstnává 268 lidí. Firma soudu sdělila, že je v druhotné platební neschopnosti. Eviduje 1501 věřitelů s celkovými závazky 1,768 miliardy korun.

Loňský obrat společnosti byl 3,987 miliardy korun, hodnotu veškerého majetku vyčíslila na dvě miliardy. Jejím jediným akcionářem je PSJ Holding se sídlem v Amsterodamu.

PSJ vznikla v roce 1990 a se svým holdingovým uskupením firem se postupně zařadila k největším stavebním skupinám ve střední Evropě. Celkové konsolidované výnosy skupiny PSJ Holding za rok 2017 byly podle údajů firmy 7,1 miliardy Kč. Holdingové uskupení PSJ pokrývá široké spektrum pozemního stavitelství, developmentu, exportních aktivit, vybraných stavebních řemesel a dodávek technologických celků.
Zdroj: ČTK

Mezi ztrátové zakázky PSJ v Rusku podle údajů v insolvenčním rejstříku patřily stavby multifunkčního centra v Nižním Novgorodu a závodu na dřevotřískové desky v Ufě.

Tíživou finanční situaci PSJ dál zkomplikovaly dvě pražské zakázky – stavba výškového bytového domu V Tower a administrativní budovy Main Point Pankrác. Podle vyjádření firmy pro soud se u nich mimo jiné projevil nedostatek kvalifikovaných pracovníků ve stavebnictví, což vedlo i ke zvýšení subdodavatelských cen.

Navštívili jsme předposlední patro pankráckého V ToweruVideo: ale, Novinky

V insolvenčním řízení jsou i další dvě firmy z koncernu. U SCF Servis zaměřené na správu nemovitostí soud letos v srpnu povolil reorganizaci. U stavební D.I.S. prohlásil vloni konkurz. Holding 29. srpna informoval o prodeji firmy Alpine Bau CZ společnosti PORR. V tiskové zprávě skupina tehdy uvedla, že jde o obchod přibližně za 12 miliónů eur (v přepočtu asi za 308 miliónů korun), který ale ještě podléhá schválení regulátora.

PSJ, a. s., se dostala do insolvenčního řízení už 30. srpna. První návrh na ni podal člověk z Ukrajiny, který tvrdil, že mu PSJ dluží 200 tisíc korun. Firma na dotaz ČTK tehdy jeho pohledávku popřela. Ukrajinec krátce nato návrh stáhl a soud 3. září zveřejnil usnesení o zastavení insolvenčního řízení. Ozývat se však začali další věřitelé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám