Hlavní obsah

Spor o rekordní odškodné 30 miliard. Firma žaluje matku realitního magnáta Vítka

Společnost Investhold se sídlem na Marshallových ostrovech podala u Městského soudu v Brně žalobu na matku majitele realitní skupiny CPI Property Group Radovana Vítka Miladu Malou. Firma žádá soud o určení nároku za půjčku peněz a uvádí, že v krajním případě by pokuty mohly překročit až 30 miliard korun, což by byla v Česku rekordní částka požadovaná jako odškodné.

Foto: Milan Malíček, Právo

Podnikatel Radovan Vítek

Článek

Nárok Investhold uplatňuje vůči Malé, kterou označuje za svého dlužníka, a přeneseně vůči skupině CPI ovládané Vítkem, uvedl v úterý mluvčí Investholdu Jiří Reichl.

Podle mluvčího Jana Buriana CPI žádné peníze nedluží a bude se bránit všemi prostředky. „Skupina CPI nedluží společnosti Investhold žádné peníze, není podle informací skupiny akcionářem CPI ani ji nijak neovládá. Investhold se snaží přiživit na jejím obchodním úspěchu z posledních let a případně získat neoprávněný prospěch,” uvedl Burian.

Za skupinou Investhold podle něj stojí kontroverzní podnikatelé Marek Čmejla a Jiří Diviš, kteří byli ve skupině odsouzených ve Švýcarsku za podvod a praní špinavých peněz v kauze privatizace Mostecké uhelné společnosti.

Právní zástupce Malé Tomáš Rybář taktéž sdělil, že ani ona nemá žádné závazky vůči Investholdu a bude se bránit. „Milada Malá se proto velmi důrazně ohrazuje proti zcela absurdnímu nároku na zaplacení částky ve výši 30 miliard korun, který se vůči ní pokouší uplatňovat. Pohledávka prokazatelně neexistuje,” uvedl Rybář.

Mluvčí soudu Petra Hovorková přijetí žaloby potvrdila a uvedla, že zatím není nařízeno jednání.

Investhold tvrdí, že v letech 2008 až 2016 financoval Vítkovy aktivity a umožnil tak skupině CPI Property Group rychle získat pozici jedné z nejsilnějších evropských realitních společností.

„Prostředky byly poskytnuty paní Miladě Malé, matce Radovana Vítka, přičemž se jednalo o částku v celkovém objemu přesahujícím osm miliard korun. V důsledku neplnění a porušení uzavřených dohod ze strany Radovana Vítka přikročila společnost Investhold k vymáhání svých nároků," uvedla firma.

Vítkova firma má majetek 170 miliard

"Přes veškerou snahu o smírné řešení se však (firma Investhold) nesetkala s očekávatelným férovým přístupem. Po vyčerpání všech mimosoudních možností je tak donucena soudně se domáhat sankcí vyplývajících z uzavřených smluv," uvedl Reichl.

Primárním cílem žaloby je podle něj potvrdit nárok na odškodnění, který společnost vůči CPI uplatňuje. Pokuty by podle něj v krajním případě mohly převýšit částku 30 miliard korun.

Uvedl také, že soud může značně zkomplikovat pozici CPI v mezinárodním bankovním i auditorském prostředí.

CPI je přední realitní skupinou ve střední Evropě. Existuje od roku 1991, investuje do nemovitostí a spravuje je v oblasti maloobchodu, bydlení, hotelového ubytování, kanceláří, průmyslových areálů, logistických center. Působí také v biozemědělství. Spravovaný majetek dosahuje podle informací na webových stránkách skupiny zhruba 170 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám