Hlavní obsah

Tanzanie poslala těžaři zlata účet na daňový nedoplatek za čtyři bilióny

Novinky, tov

Vláda africké Tanzanie poslala těžařské firmě Acacia Mining účet za daňový nedoplatek ve výši 190 miliard dolarů (4,2 biliónu korun). To je téměř dvousetnásobek ročních tržeb firmy. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Foto: Profimedia.cz

Zlatý důl v Africe

Článek

Východoafrická země naúčtovala těžařské firmě 40 miliard dolarů jako nezaplacenou daň a 150 miliard dolarů na úrocích a penále. Tanzanie tvrdí, že firma nedanila příjmy z vývozu zlata v případě dvou ze tří dolů od roku 2000 do letoška. Acacia Mining to kategoricky popírá a platit odmítá. Kauza se ale hned projevila prudkým poklesem akcií firmy, která těží zlato právě v Tanzanii a teprve zkoumá ložiska v Keni, Burkina Faso a Mali.

Pro představu, Acacia Mining, jejíž většinovým majitelem je kanadská Barrick Gold, loni dosáhla loni tržeb 1,05 miliardy dolarů. Nad výší částky se pozastavují i analytici. „40 miliard dolarů je víc než dvakrát více, než zaplatilo od roku 2000 dohromady na daních pět největších těžařů zlata včetně Barrick Gold,“ uvedl ekonom společnosti Investec Hunter Hillcoat.

Spor s vládou

Astronomický účet následoval poté, co se vyhrotily spory mezi vládou Tanzanie a společností. Tanzanie v březnu zakázala vývoz nezpracovaného zlata a mědi. Acacia protestovala s tím, že zákaz ji denně připraví o milión dolarů na tržbách a bude muset uzavřít jeden z dolů a propouštět. Vláda poté firmu obvinila, že v zemi působí nelegálně a neplatila daně. Manažery a některé zaměstnance odvezla k výslechu policie.

Tanzanie je čtvrtým největším africkým producentem zlata, je bohatá i na drahé kameny jako diamanty nebo smaragdy. Humanitární organizace upozorňují na časté zneužívání dětské práce při těžbě surovin. To se podle nich ale v největší míře týká menších a nelegálních lomů lokálních společností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám