Hlavní obsah

Lidé by měli pracovat do sedmdesáti, tvrdí ekonomové

Novinky, tov

Věk odchodu do důchodu by se měl v bohatých zemích do roku 2050 zvýšit na nejméně 70 let. Uvedlo to ve své aktuální studii Světové ekonomické fórum (WEF). Důvodem je stárnutí populace a delší doba dožití.

Foto: Profimedia.cz

Důchodu se jen tak nedočkáme.

Článek

Podle studie nazvané „Budeme žít do sta let. Jak si to můžeme dovolit?” by měli lidé odcházet na penzi v 70 letech či později v zemích jako jsou Velká Británie, USA, Japonsko a Kanada.

Změna je nutná kvůli tomu, že se počet lidí starších 65 let do roku 2050 více než ztrojnásobí na 2,1 miliardy a průměrná délka dožití zamíří ke stovce. Na jednoho důchodce tak bude vydělávat méně lidí v produktivním věku.

V ČR do 65, ale vše se může měnit

Podle ekonoma WEF Michaela Drexlera je stárnutí populace finančním fenoménem srovnatelným s klimatickými změnami.

„Musíme to už nyní řešit nebo přijmout fakt, že tento vývoj dopadne na příští generace a bude znamenat neúnosnou zátěž pro naše děti a vnuky,“ řekl.

Poslanci v Česku v dubnu schválili vládní novelu o ohraničení důchodového věku na 65 let. Opatření se má týkat lidí, kteří se narodili po roce 1971, a má začít platit v roce 2030.

Anketa

Do kolika let by měli lidé v průměru pracovat?
60
85,7 %
65
9 %
70
1,6 %
75
0,2 %
80
3,5 %
Celkem hlasovalo 19413 čtenářů.

Reklama

Související články

Smrt partnera často znamená pád do chudoby

Smrt životního druha či družky může pro zbylého partnera v Česku znamenat neodvratný pád do ekonomických problémů. Smrt převrátí život ovdovělého partnera...

Výběr článků

Načítám