Hlavní obsah

V Lechovicích začala stavba obchvatu, uleví obci i projíždějícím řidičům

Právo, Miroslav Homola

Desítky let vyhlížená stavba obchvatu Lechovic na silnici I/35 v pondělí konečně začala. Po dokončení by stavba na nejvytíženější komunikaci na trase Brno - Pohořelice - Znojmo měla přinést větší komfort řidičům a také úlevu obyvatelům obce.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Po mnohaletém čekání se v pondělí rozjely naplno stavební práce na obchvatu Lechovic.

Článek

Silnice v současnosti vede středem obce. A nepříjemnosti znamená jak pro místní obyvatele, tak i pro projíždějící řidiče.

Nejen proto, že zde bývají radary — a to hned na dvou místech, neboť i Lechovice jsou rozděleny na dvě části, v nichž v každé platí padesátka — ale především kvůli nebezpečným lechovickým serpentinám, v nichž havarovala, někdy i tragicky, už dlouhá řádka řidičů.

Přípravné práce na obchvatu, o kterém se hovořilo už ve třicátých letech minulého století, začaly na podzim. Obec by měla z jižní strany obkroužit nová vozovka o délce 4,6 kilometrů. Stavba má stát přes 270 milionů korun, hotová by měla být do konce roku 2019.

Výstavba nijak neomezí stávající provoz. Ten je na tahu do Znojma a pak dál do Rakouska mimořádně silný, denně Lechovicemi projede průměrně 15 tisíc automobilů, z nichž více než třetinu tvoří kamióny.

Součástí nové silnice bude také pět mostů, jeden biokoridor pro zvířata a mimoúrovňové křížení s polní cestou. „Původně jsme chtěli více sjezdů a výjezdů. Nakonec zůstane jenom křižovatka od Brna pro sjezd i výjezd, směrem na Znojmo zůstane jenom výjezd. Další křižovatka bude na jihu obce se současnou silnicí na Borotice," vysvětlil starosta Josef Juráček (za ČSSD).

Obchvat netěší majitele restaurací

Jediní, kdo se z obchvatu úplně neradují, jsou majitelé několika restaurací, které na vytížené trase velmi dobře prosperují a často jsou cílem nejen řidičů kamionů, ale i zájezdových autobusů, mezi kterými je značný počet polských turistů.

V současnosti používaná silnice bude po dokončení obchvatu za 270 miliónů převedena do kategorie třetí třídy a do správy ji dostane Jihomoravský kraj. Ještě předtím by ji měli silničáři opravit.

Také velmi nebezpečný tah z Pohořelic do Znojma by se měl v dalších letech kompletně proměnit. „Úseky jsou v různých fázích přípravy, nejdále je úsek Znojmo - Lechovice. Někde budeme stavět novou silnici a někde povede ve stávající stopě," uvedl ředitel brněnského závodu ŘSD David Fiala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám