Hlavní obsah

Zákaz řízení aut ženami poškozuje saúdskou ekonomiku, tvrdí vlivný princ

Novinky, Tomáš Volf

Vlivný saúdský princ Al-Valíd bin Talál vyzval, aby země zrušila zákaz řízení aut pro ženy. Podle něj na to ženy mají nejen právo, ale je to i ekonomická nutnost. Rodiny ženám platí drahé řidiče, mnohdy ze zahraničí. Přicházejí tak o značnou část příjmu. Informoval o tom server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Vlivný saúdský princ Al-Valíd bin Talál bojuje za ženská práva dlouhodobě. Na snímku se svou mediální poradkyní.

Článek

Saúdská Arábie je jedinou zemí světa, kde ženy nesmějí řídit. Aktivistky, které zákon demonstrativně porušují, policie pokutuje či dokonce zatýká.

„Je nejvyšší čas, aby saúdské ženy začaly řídit svá auta,“ řekl Al-Valíd bin Talál.

Ten nezastává v zemi politickou funkci. Je předsedou představenstva Královské holdingové společnosti, která vlastní akcie firem jako Citigroup, Apple, General Motors či zábavního parku Euro Disney a jejíž akcie se obchodují na saúdskoarabské burze.

Člen královské rodiny, podnikatel a jeden z nejbohatších lidí světa podporuje emancipaci žen už delší dobu. Například první saúdskoarabské pilotce Hanádí Zakaríjá al-Hindí zaplatil letecký výcvik v Jordánsku. Poté ji zaměstnal ve své společnosti jako svou osobní pilotku. Má také mediální poradkyni.

Za řidiče 25 tisíc měsíčně

Princ v prohlášení na svém webu přirovnal právo řídit auto k jiným významným právům, jako je třeba právo na vzdělání. Současně tvrdí, že omezení škodí domácí ekonomice.

Kvůli málo rozšířené veřejné dopravě v zemi pracuje více než milión profesionálních řidičů, mnozí z nich jsou cizinci a účtují si značné částky.

Princ odhaduje, že průměrná rodina každý měsíc utratí za řidiče 3800 rijálů (přes 25 tisíc korun), které by mohla utratit jinak. Řidiči vozí ženy do zaměstnání nebo k lékaři, pokud se toho nezhostí manžel, mnohdy na úkor času v práci.

Vydržování zahraničních řidičů podle něj nejen ubírá peníze rodinám, ale přispívá i ke každoročnímu odlivu miliard rijálů, které cizinci posílají do zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám