Hlavní obsah

Brněnská Unis zmodernizuje za miliardu eur rafinerii v Krasnodaru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Brněnská společnost Unis v Rusku zmodernizuje za jednu miliardu eur (asi 24,8 miliardy korun) krasnodarský závod na zpracování ropy. Zatím podepsala smlouvu na první etapu, která končí v roce 2016. Firma předpokládá, že se bude podílet i na dalších čtyřech etapách rekonstrukce rafinerie v celkové hodnotě čtyři miliardy eur, jak uvedl obchodní ředitel Unisu Luboš Glozar.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Je to patrně jedna z největších zahraničních zakázek pro českou firmu. Unis je projektantem, dodavatelem závodu a zpracuje celé technologické řešení. Součástí první etapy je atmosférická destilace ropy, odsíření benzínu, kerosenu a nafty a výstavba infrastruktury závodu.

Dokončení dalších etap projektu plánuje investor, společnost JSC Antey, do roku 2020. „Závod po spuštění na plný výkon nabídne až dva tisíce pracovních míst a přinese regionu na daních více než půl miliardy rublů ročně," uvedl ve zprávě na webových stránkách Unisu generální ředitel JSC Antej Abukar Bekov.

Hlavní činností Unisu je investiční výstavba v oblasti petrochemie a rafinace ropy. Dále se specializuje na technologii řídicích procesů. Většinu zakázek má firma v zahraničí. Aktivní je Unis i v oblasti letectví, zaměřuje se na výzkum, vývoj i výrobu.

Loni společnost podepsala dvoumiliardový kontrakt v Bělorusku. Za 84,5 miliónu eur tam pro místní podnik OAO Naftan ve Vitebské oblasti zrekonstruuje jednotku prvotního zpracování ropy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám