Hlavní obsah

Zeman promluví ke kauze Putna, chystá vystoupení na Hradě

Novinky, jov
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman se ve středu veřejně vyjádří k případu akademika Martina C. Putny, kterého se zdráhá jmenovat profesorem. Společně s ministrem školství Petrem Fialou vystoupí na Hradě na tiskovém brífinku, kde budou oznámeny výsledky jejich jednání.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Zeman přijal Fialu už v pondělí, a to na ministrovu žádost. „Hovořili spolu o problematice návrhů na jmenování vysokoškolských profesorů. Výsledek jednání bude sdělen na tiskovém brífinku,“ informovala prezidentova mluvčí Hana Burianová s tím, že se brífink uskuteční ve středu.

Ve stejný den přijme Zeman i rektora Univerzity Karlovy Václava Hampla. I v tomto případě bude tématem Putna. Rektora prezidentův postoj ke jmenování profesorem nemile překvapil. V pátek uvedl, že nedojde-li k vyjasnění, bude se případem zabývat Vědecká rada i Akademický senát UK.

Zeman už odmítl, že nehodlá jmenovat Putnu profesorem kvůli odlišné sexuální orientaci. Tu respektuje. Zároveň ale uvedl, že něco jiného je, když Putna předloni pochodoval na Gay Pride s transparentem "Katolické buzny zdraví Bátoru".

Zeman v úterý konstatoval, že zaznamenal dvě pondělní demonstrace studentů. Jedné se podle něj zúčastnili čtyři studenti, druhé 40. „Beru to jako indikátor,“ dodal s úsměvem prezident.

Reklama

Výběr článků

Načítám