Hlavní obsah

Zeman jmenoval Petříčka ministrem zahraničí

Novinky, zpe, jas
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v úterý na Pražském hradě jmenoval Tomáše Petříčka (ČSSD) ministrem zahraničních věcí. Dosud byl vedením resortu pověřen vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Petříček přebral řízení Černínského paláce za přítomnosti premiéra Andreje Babiše (ANO). Ten řekl, že koaliční vláda je konečně dobudována.

Záznam: Briefing Petříčka a Babiše na ministerstvu zahraničíVideo: ČTK

 
Článek

Zeman ocenil, že byl vyřešen „drobný problém, který poněkud zatěžoval naši politickou scénu“. Narážel tím na původní nominaci europoslance Miroslava Pocheho.

Prezident proto poděkoval předsedovi ČSSD Hamáčkovi, že odblokoval neprůchodnou situaci tím, že navrhl jiného kandidáta.

Prezident Zeman jmenoval Petříčka ministrem zahraničíVideo: ČTK

Pocheho odmítl prezident jmenovat kvůli jeho postoji k migraci. Premiér Andrej Babiš (ANO) proto nominaci přehodnotil a navrhl Zemanovi pověření Hamáčka. [celá zpráva]

Foto: Milan Malíček, Právo

Tomáš Petříček ČSSD převzal z rukou prezidenta Miloše Zemana na Pražském hradě pověření pro řízení rezortu Ministerstva zahraničí ČR.

Petříček, který doposud působil na ministerstvu coby náměstek a před tím jako Pocheho asistent v Bruselu, chce, aby česká diplomacie vystupovala jednotně. Měl by se zaměřit rovněž na ekonomickou diplomacii.

I přes odmítavý postoj Hradu Petříček uvedl, že by i do budoucna mohl spolupracovat i s Pochem, který nyní zastává v resortu post politického tajemníka.

Česko musí být aktivní, říká Petříček

Po jmenování na Hradě vystoupil Petříček s premiérem Babišem na tiskové konferenci v Černínském paláci.

„Jem hrozně rád, že jsme dokončili budování naší koaliční vlády. Zahraniční politika je hrozně důležitá, je dána hlavně členstvím v EU a NATO,” uvedl Babiš. Je podle něj důležité, aby koaliční partneři měli stejné názory.

Petříček řekl, že Česká republika musí mluvit jedním hlasem a být aktivní. „Bude pro mě důležité rozvíjet vztahy s našimi sousedy, zejména s Německem. Budu chtít pracovat na našem ukotvení v EU,” zdůraznil.

Uvedl také, že funkce politického tajemníka, kterou nyní zastává Poche, zanikne. Nicméně nevyloučil, že si Pocheho nechá na ministerstvu jako poradce. „V tuto chvíli začínám sestavovat tým poradců, s panem Pochem o tomto budu ještě hovořit,” konstatoval Petříček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám