Hlavní obsah

Ze židovských náhrobků, které dláždily ulice Prahy, bude památník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Z rozřezaných židovských náhrobků, které byly desetiletí součástí dlažby na Václavském náměstí v Praze, vytvoří sochař Jaroslav Róna památník. Židovská obec v Praze spouští na stavbu památníku crowdfundingovou kampaň. V tiskové zprávě to uvedla Petra Schwarz Koutská za židovskou obec. Památník bude umístěn na torzu židovského hřbitova u vysílací věže na Žižkově.

Foto: ČTK

Dlažební kostky, které se našly při rekonstrukci Václavského náměstí v Praze a jsou z rozřezaných židovských náhrobků, na snímku z 6. května 2020.

Článek

Židovská obec v Praze mnoho let upozorňovala na původ dlažby v dolní části Václavského náměstí, která podle jejích členů mohla zahrnovat kostky vyrobené z rozřezaných hřbitovních náhrobků.

Při obnově dolní části Václavského náměstí se v roce 2020 rozřezané náhrobky skutečně našly. Zatím se objevily kostky o celkové váze sedm tun. Díky memorandu, které Praha a Technická správa komunikací podepsaly s židovskou obcí, se židovské obci dlažební kostky z náhrobků vrátily.

Foto: ČTK

Po židovských náhrobcích kráčeli Pražané desítky let.

Židovská obec v Praze nechtěla zbytky nalezených náhrobků nechat ležet někde ve skladu, a proto se rozhodla nechat postavit památník Návrat kamenů, jehož autory budou Lucie a Jaroslav Rónovi. Památník navrhují jako horizontální kruhovou čočku z 200 dlažebních kostek se zbytky hebrejských i českých nápisů.

Unikátní mapa přibližuje osudy pražských Židů za protektorátu

Domácí

Od této čočky se budou do kruhu jako sluneční paprsky rozbíhat nízké zdi nestejné výšky. Středová kruhová čočka symbolizuje stvořitele coby centrálního hybatele, uvedla židovská obec. Celkový rozpočet na památník se odhaduje na 750 000 korun, odhalen má být 7. září.

Židovská obec požádala o mimořádnou dotaci magistrát, kde neuspěla. Oslovila individuální sponzory a nyní se obrací v crowdfundingové kampani na Pražany, kteří se po náhrobcích nevědomky procházeli dlouhá desetiletí a nyní mají možnost jim symbolicky navrátit důstojnost.

Foto: ČTK

Židovská obec, které Praha rozřezané náhrobky vrátila, z nich chce nechat vytvořit pomník.

„Prosíme i ty z vás, kterým záleží na tom, aby se kameny coby svědkové minulých bezpráví dočkaly ztracené piety. Prosíme vás proto o příspěvek na pietní nápravu minulých zločinů," říká předseda Židovské obce v Praze a organizátor kampaně František Bányai. Vybrat chce 150 000 korun, což by mělo umožnit upravit okolí nového památníku, vytvořit informační panel a přispět na úpravu náhrobků v jeho blízkosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám