Hlavní obsah

Žalobce poslal šéfku ERÚ Vitáskovou k soudu

Právo, Radim Vaculík
Aktualizováno

Státní zástupce Radek Mezlík podal ve čtvrtek obžalobu na šéfku státního Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenu Vitáskovou a dalších devět lidí. Případ se týká údajně podvodného vylákání licencí pro dvě fotovoltaické elektrárny na Chomutovsku, které jejich majitelé získali v poslední možný den, tedy na Silvestra roku 2010.

Foto: Petr Horník, Právo

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková

Článek

Právo o podání obžaloby informoval sám Mezlík s tím, že dokument osobně odvezl ke Krajskému soudu v Brně, který se bude případem dál zabývat.

Vitáskovou viní z toho, že prý umožnila a odsouhlasila své podřízené ředitelce odboru licencí ERÚ vydání rozhodnutí o platnosti nezákonných udělených licencí pro zmíněné elektrárny.

„Celková způsobená škoda se aktuálně pohybuje v desítkách miliónů korun, za obě elektrárny za dvacetileté období pak dosahuje částky 1,9 miliardy,“ sdělil Právu Mezlík s tím, že Vitáskové hrozí za pomoc ke zneužití pravomoci úřední osoby až dvanáct let za mřížemi.

Ředitelka ERÚ však jakoukoli vinu od počátku odmítá a sama naopak údajně čelila výhrůžkám, a dokonce prý i snaze o svou likvidaci. Dodnes má proto policejní ochranu.

„Státní zástupce udělal přesně to, co avizoval už před třemi týdny. Paní předsedkyně se nadále považuje za nevinnou, hodlá se očistit před soudem a považuje to za brutální útok na svou osobu s jediným cílem oslabit její funkci, případně i dostat ji z té funkce,“ zprostředkoval Právu vyjádření obžalované Vitáskové mluvčí ERÚ Jiří Chvojka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám