Hlavní obsah

V pražské zoo uhynula gorila Bikira

Novinky, zkr
Praha

Pracovníci Zoo Praha svedli v pátek boj o život gorilí samice Bikiry, leč marně. Vyšetření ukázalo, že 25letý primát krvácí do dutiny břišní. Navzdory rychlé reakci všech zúčastněných a jejich maximálnímu nasazení Bikira uhynula tři hodiny po operačním výkonu, informovala na svých stránkách zahrada.

BEZ KOMENTÁŘE: Gorila Bikira na záběrech z prosince 2020Video: ZOO Praha/Martina Šmelová a tým

 
Článek

První potíže zaznamenali u zvířete chovatelé už během čtvrtka. Gorila byla unavenější, snědla jen půl krmné dávky a nehýbala levým loktem. Nicméně kontrola videozáznamů z pavilonu neukázala, že by mezi primáty došlo k nějakému souboji. Pracovníci se domnívali, že potíže mohou souviset s onemocněním covid-19, čemuž odpovídala nasazená léčba.

Gorilí samec Richard a lvi v pražské zoo mají koronavirus

Domácí

Samice dostala léky proti bolesti a antibiotika, její stav se však dále zhoršoval, měla třes a bledé sliznice. Proto byla uvedena do celkové anestezie a převezena do veterinárních prostor zoo. Poté, co veterináři odhalili krvácení do dutiny břišní, následovala okamžitě operace.

Foto: ČTK

Gorilí samice Bikira na snímku z roku 2011

Při ní bylo zjištěno, že Bikira má krvácející natrženou stěnu žaludku, pravděpodobně následkem poranění, s enormním množstvím krevních sraženin a krve v dutině břišní, již bez aktivního krvácení. Ztratila více než tři litry krve. I když byla v intenzivní péči na umělé plicní ventilaci s podporou krevního oběhu, právě kvůli ohromné ztrátě krve už jí nebylo pomoci.

Bikira se narodila 12. srpna 1995 v zoologické zahradě v Amsterodamu, mládí strávila v „gorilí školce" v zoologické zahradě v německém Stuttgartu. Do Prahy přišla z irského Belfastu. Podle ošetřovatelů byla jemná a přátelská. Její jméno ve svahilštině znamená panna.

Reklama

Výběr článků

Načítám