Hlavní obsah

V ČSSD sílí hlasy pro vyloučení členů obviněných z korupce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Většina politiků ČSSD soudí, že by se strana měla zbavit svých členů, kteří jsou stíháni kvůli podezření z korupce na ministerstvu dopravy. V úplatkářské aféře kolem státních zakázek na výrobu biolihu nově figuruje jako podezřelý také náměstek ministra dopravy Petr Pospíchal, který je členem ČSSD na Vysočině.

Článek

Předseda děčínské organizace ČSSD Jaroslav Foldyna zastává názor, že pro vyloučení ze strany postačí, když se podezření "alespoň do jisté míry potvrdí". Politiku je podle něj potřeba očistit od lidí, kteří strany používají jako nástroje k uskutečňování vlastních cílů. Politické strany nemohou být nástrojem těchto lidí," uvedl Foldyna.

Senátor ČSSD a šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch je přesvědčen, že každý, kdo se dostane do takového podezření, by měl být postaven mimo službu. "Orgány činné v trestním řízení by měly jednat," uvedl Štěch a dodal, že Pospíchala nechce ani obviňovat, ale ani bránit. Lidem, kteří rozhodují o významných věcech, "musí být měřeno několikanásobně tvrději než ostatním občanům".

"Žádná strana, zejména vládní, se zřejmě nevyhne tomu, aby do ní vstupovali lidé kvůli svému vlastnímu prospěchu," soudí poslanec ČSSD a předseda Sdružení nájemníků Stanislav Křeček. "Je to samozřejmě smutné, ale je správné, že naše strana takové lidi vylučuje," uvedl.

Podle ministra dopravy Milana Šimonovského (KDU-ČSL) se Pospíchal, který je teď na nucené dovolené, koncem února osobně nominoval na člena meziresortního poradního orgánu pro biopaliva.

V kauze údajné korupce čelí od minulého týdne obvinění sedm lidí. Mezi nimi i ředitelka Pospíchalova sekretariátu Ludmila Schwarzová, která je členkou Ústředního výkonného výboru ČSSD. Policie je podezírá z toho, že pomáhali skupině podnikatelů za úplatky ovlivňovat rozhodování o státních zakázkách na výrobu biolihu.

Mezi obviněnými je i administrativní tajemník Státního fondu dopravní infrastruktury Josef Láznička (ČSSD), také někteří podnikatelé a lobbisté, například František Vybíral, který už byl z ČSSD vyloučen. [celá zpráva]

Anketa

Jak se má podle vás ČSSD zachovat ke svým členům podezřelým z korupce?
Okamžitě je vyloučit.
38 %
Pozastavit jim členství a definitvně je vyloučit až pokud se jejich vina prokáže.
48,4 %
Ctít presumpci neviny a ponechat je ve straně.
13,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 184 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám