Hlavní obsah

Třetina samoživitelů nevychází s penězi. Často musí rozprodávat své věci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvyšující se inflace má dopad na většinu domácností, v kritické situaci se však nachází řada rodičů samoživitelů. Asi 32 procent z nich se přiznalo, že nezvládá platit své závazky. Téměř tři čtvrtiny oslovených samoživitelů šetří na nákupech potravin, spotřebě energií, zhruba každý sedmý pak prodává své osobní věci. Ukázal to průzkum Asociace neúplných rodin, do kterého se zapojilo 500 rodičů.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Snažím se přesvědčit bývalého manžela, aby mi na dceru dával víc peněz. Jenže má novou rodinu s dvěma dětmi, takže mi říká, že mi přidat nemůže,“ popsala Novinkám své starosti paní Lucie.

S problémy vyjít s výplatou se svěřují rodiče samoživitelé i na sociálních sítích. Někteří jejich prostřednictvím shánějí brigádu k hlavnímu povolání, jiní popisují, jakým způsobem se musely jejich rodiny uskromnit.

Plyn domácnostem zdraží letos ještě nejméně o polovinu

Ekonomika

„Šetřím, kde můžu. Snažím se vyhledávat slevy na maso, zeleninu i pečivo,“ napsala v diskuzi samoživitelů paní Marcela. Další zase radí, aby se lidé z pohraničí vydali za levnějším jídlem do Polska.

„Člověk šetří, kde se dá. Vařím na tři až čtyři dny jedno jídlo, večeře studené, rohlík s něčím, oblečení už ani nekupuji, a když ano, tak na Vinted nebo v sekáči. Dříve mi stačilo 1500 na pořádný nákup včetně masa na měsíc, a teď tak na týden. Nikdo nepřidá, ale vše se zdražuje,“ postěžovala si paní Aneta.

Paní Lenka se zase Asociaci svěřila, že kvůli vysokým cenám si přibrala brigádu a půjčila peníze od rodiny. „Nevím ale, jak dlouho takový životní styl vydržím. Trpí tím nejen moje dcera, ale i já,“ uvedla.

Osekávají dětem kroužky, šidí se na jídle

Řada rodičů musela kvůli šetření omezit aktivity svých dětí. Někteří se místo brigády rozhodli darovat krevní plazmu, za kterou centra platí okolo jednoho tisíce korun. 72 procent oslovených musí šetřit na potravinách, 14 procent začalo prodávat své věci, jako je nábytek nebo elektronika. Deset procent respondentů si muselo peníze půjčit. Další samoživitelé využívají pomoci státu, nejčastěji žádají o příspěvek na bydlení.

Potraviny i průmyslové suroviny letos zdražily o desítky procent

Ekonomika

„Samoživitelé řeší především dvě věci: peníze a čas, pokud mají malé děti, je těžké skloubit práci a péči o dítě. Až 31 procent všech samoživitelů alimenty nedostává vůbec a 13 procent samoživitelů pak alimenty dostává nepravidelně. Matky samoživitelky tvoří skupinu čelící několika vzájemně se propojujících druhů znevýhodnění. Patří ke skupině nejvíce ohrožených nezaměstnaností a chudobou,“ píše Asociace k výsledkům svého průzkumu.

„Ženy obecně čelí na trhu práce řadě znevýhodnění, které se promítají do pravděpodobnosti jejich přijetí, výše platu i rizika nezaměstnanosti. Při omezování výroby či problémech firmy jsou ženy propouštěny jako první. Navíc, pokud jsou v rodině malé děti, tato skutečnost představuje na trhu práce rizikový faktor, především při přijímání do zaměstnání,“ dodala Dagmar Vogtová z programu VašeVýživné.cz, který se snaží rodičům vymoci alimenty.

85 procent samoživitelů nic neušetří

Finance osamoceným rodičům chybí na mimoškolní aktivity dětí, často jim nemohou kupovat ani ovoce a zeleninu, zaplatit školní obědy nebo školu v přírodě.

Program VašeVýživné.cz se v průzkumu samoživitelů ptal, zda se snaží i při růstu cen energií a potravin odkládat nějaké peníze stranou. Pro 85 procent dotázaných je šetření nereálné a shodují se na tom, že jim finance nezbývají. „Nenašetřím prakticky nic, ale alespoň odkládám stranou kovové mince, jednou za čas mám alespoň něco extra,“ přiznává maminka Eva.

Asi 32 procent samoživitelů se přiznalo, že přestávají zvládat platit své finanční závazky, snaží se proto domluvit snížení splátek nebo jejich odklad. „Poslední dva roky byly náročné z mnoha ohledů, finanční krizi hodlám ustát, a byl to také důvod, proč jsem konečně, po letech obav, zahájila exekuční řízení a zažádala o náhradní výživné,“ svěřila se Asociaci paní Marie.

Češi sahají kvůli jídlu hlouběji do peněženek. Šetří na dárcích

Finance

O pomoc si podle Vogtové začíná říkat čím dál více lidí. „Rodiče, kteří nikdy pomoci státu nevyužívali, se čím dál častěji v důsledku inflace a plošného zdražování obrací právě na Úřady práce, kde mohou získat doplatky či příspěvky na bydlení, energie nebo náhradní výživné,“ uvedla.

Připomíná, že mnoho rodičů, kteří nedostávají alimenty, mohou požádat o náhradní výživné stát. „Bohužel se nám v praxi stále potvrzuje, že rodiče nejsou správně informováni o náhradním výživném a myslí si, že na něj nemají nárok, protože nežijí s dítětem sami nebo proto, že si vydělávají více než je životní minimum. Pokud si nejsou jistí, je nejlepší získat informace na příslušném pracovišti Úřadu práce,“ uzavřela Vogtová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám