Hlavní obsah

Traktorový simulátor rozbili návštěvníci muzea během prvního měsíce užívání

Novinky, Kristýna Léblová
Praha

Národní zemědělské muzeum v Praze přidalo v lednu do stálé expozice Jede traktor i prototyp trenažéru Zetor. A zájem o jízdu byl tak veliký, že návštěvníci stihli trenažér velmi rychle poškodit. Nyní už ale opět funguje, láká muzeum na svou atrakci.

Traktorový simulátor rozbili návštěvníci muzea během prvního měsíce užíváníVideo: Novinky

 
Článek

„Ten zájem byl až takový, že návštěvníci trenažér rozbili. Mezi některými byli tak vášniví řidiči, že se jim přes odolnost traktoru podařilo urvat řadicí páku a ruční brzdu,“ řekla Novinkám mluvčí muzea Jitka Taussiková s tím, že momentálně je už stroj opět v plném provozu.

Foto: Novinky

Řadicí páka musela už projít opravou.

Simulátor má hodnotu dvou miliónů korun. „Všechny komponenty jsme dostali od firmy Zetor, ale nákladná byla samotná instalace, vývoj systému a propojení ovládacích prvků s digitálním projektorem,“ doplnila Taussiková.

Pocit skutečné jízdy

Kabina traktoru je vybavená stejnými prvky, jaké má skutečný stroj.

„Návštěvníci si mohou vyzkoušet jízdu po městě nebo i orbu na poli. Ovládání je autentické. Přidáváte plyn, řadíte, brzdíte, větráte si, pouštíte světla a výhled z kabiny je podmanivý. Míjíte autobus, pěší lidi…,“ vyjmenovala mluvčí muzea.

Pro malé děti, které na trenažéru ne všude dosáhnou, mají hned vedle připravený dětský bagr. Kromě něj jsou v expozici pro děti k dispozici i odrážedla, šlapací traktůrky nebo počítačová hra Farming Simulator 2015.

Jede traktor

Vlastní expozice Jede traktor představuje více než dvacet typů traktorů od tuzemských i zahraničních výrobců vyrobených v letech 1917 až 1953. Jde o výběr z rozsáhlých sbírek muzea, které se zabývá mapováním továrních řad výrobců, jako je Svoboda, Zetor, Wikov či John Deer.

Foto: Novinky

Expozice Jede traktor nabízí výstavu více než dvaceti typů traktorů.

Reklama

Výběr článků

Načítám