Hlavní obsah

Testů pro firmy je dostatek, trvá ale jejich dodání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na trhu je dostatek testů na nemoc covid, jsou ale problémy s jejich distribucí a některé firmy na ně musí čekat až 10 dní. Uvedli to v pátek zástupci Svazu průmyslu.

Foto: Vladimír Klepáč , Právo

Testovací sada použitá ve škole

Článek

Firmy musí své zaměstnance začít povinně testovat, ty největší by první část testů měly provést do 12. března. Od příští středy se také začnou testovat státní zaměstnanci.

Ceny samotestů se podle svazu liší. Mezi schválenými distributory se najdou i takoví, kteří umí dodat testy za dotovaných 60 korun, ale s dodací lhůtou až ve druhé polovině března. Řada firem už testovala zaměstnance dříve, a proto má testy nakoupené z dřívějška.

„Právě proto apelujeme na stát, aby pro testování v podnicích schválil konkrétní testy nikoliv distributory, od kterých si je podniky musí nakupovat,” uvedl viceprezident svazu Jan Rafaj.

Firmy povinně testují. A shánějí sady

Domácí

Ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček po jednání vlády řekl, že by si firmy neměly dělat velké zásoby testů a měly by je nakupovat například na jeden či dva týdny. Pokud nakupují ve velkém, pak podle něj cena testů na trhu rychle roste.

Stát proplácí 60 korun na jeden test týdně na každého zaměstnance.

Některé firmy nutnost mít protestované zaměstnance řeší tím, že je posílají na antigenní testy určené k testování veřejnosti. Ta jsou v posledních dnech velmi zahlcena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám