Hlavní obsah

Teplotní skoky dosahují až 32 stupně

Novinky, Václav Pergl
PRAHA

Meteorologové v těchto dnech zaznamenávají velké rozdíly mezi nočními a denními teplotami. V celé republice to například v neděli bylo v průměru 14 stupňů Celsia a mezi nejchladnějším a nejteplejším místem dokonce 32 stupně.

Foto: archiv Horské středisko Soláň-Karolinka

Snowboardisté mají v Karolince k dispozici pro trénink obří nafukovací BigAirBag.

Článek

V neděli byla nejvyšší odpolední teplota 13 stupňů Celsia, zatímco ranní teplota v Černé v Pošumaví klesla až na minus 19 stupňů. Rozdíl tak dosáhl neskutečných dvaatřicet stupňů. "Už dnes se ukazuje, že únor bude teplotně podprůměrný a bude to chladnější měsíc, než byl leden," řekl v pondělí Vladimír Seifert z Českého hydrometeorologického ústavu v Praze.

Podle něj si ještě počkáme na to, než se zejména noční teploty vyhoupnou nad nulu. "Celý tento týden počítejme s tím, že noční teploty budou klesat ještě hluboko pod nulu, a to na minus pět až minus devět stupňů Celsia. Denní teploty se pak budou pohybovat v rozmezí plus čtyři až plus osm stupňů, ale v místech, kde sluníčko vystřídá nízká oblačnost, to bude pouze kolem jednoho stupně nad nulou," řekl Seifert.

Předpověď na příští týden

První náznaky jara se ale mohou objevit již o nadcházejícím víkendu. Od soboty až do úterý se očekává polojasno až oblačno, místy déšť nebo mrznoucí déšť. Noční teploty by měly poklesnout na minus tři až minus šest stupňů, později na plus tři až minus dva a denní by se mohly vyšplhat od pěti až k devíti stupínkům teploměru.

"Na pravé jaro si ještě budeme muset nějakou chvíli počkat. Sluníčko už dnes má ale sílu především v závětří, kam se opírá. Zpravidla vane studený vítr, který je pro lyžaře i chodce nepříjemný a může způsobit omrzliny," uzavřel Seifert.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám