Hlavní obsah

Studna nalezená pod budoucí D35 je nejstarší dřevěný objekt na světě

Aktualizováno

Když loni našli archeologové pod plánovanou trasou dálnice D35 dřevěnou studnu, domnívali se, že jde o nejstarší dřevěnou studnu v Evropě. Další zkoumání odhalilo, že studna je nejstarším pravěkým dřevěným objektem na světě.

BEZ KOMENTÁŘE: Vizualizace objevené studnyVideo: Pardubický kraj

 
Článek

Archeologové studnu našli u Ostrova v Pardubickém kraji. Její stáří datují do let 5256 až 5255 před Kristem, sdělil ředitel Archeologického centra Olomouc Jaroslav Peška.

Konstrukce studny se skládala ze čtyř rohových sloupků, které měly podélné drážky pod úhlem 90 stupňů. Do nich byla zapuštěna prkna v sedmi řadách nad sebou. Půdorysné rozměry studny jsou 80 x 80 centimetrů a celková výška 140 centimetrů. Všechny konstrukční prvky byly dubové.

Studnu odborníci konzervují a dělají další analýzy. Po ukončení výzkumu by měla být k vidění ve Východočeském muzeu v Pardubicích.

Pod budoucí dálnicí D35 našli archeologové nejstarší dřevěnou studnu v Evropě

Domácí

Metoda určující stáří dřeva vychází z toho, že každý letokruh určitého druhu dřeva, v tomto případě dubu, je originál, a dendroarcheologie je svou přesností a neomylností stavěna na úroveň daktyloskopie.

Foto: Archiv archeocentra Olomouc

Archiv Archeocentra Olomouc

Studnu objevili olomoučtí archeologové společně s dalšími sedmi studnami, podstatně mladšími, pod budoucí dálnicí u obce Ostrov. Nevídané stáří studny je přimělo k tomu, aby ji vyzdvihli kompletní, v jednom bloku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám