Hlavní obsah

STEM: komunisté spadli na úroveň ČSSD

Právo, Lukáš Bek, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nástup KSČM není tak drtivý, jak se zdálo v minulých měsících. Podle v pondělí zveřejněného únorového výzkumu agentury STEM podpora komunistů opadla na úroveň sociální demokracie. Náskok si stále drží ODS.

Foto: DK Vsetín

Kapela Ugandské Netopiere z Beluši

Článek

Přesto jsou ale komunisté s 16,6 procenty stále těsně na druhém místě. Oproti lednu jim však o 3,2 bodu ubylo potenciálních voličů. Preference ČSSD i v únoru mírně klesaly. Soc. dem. získala 16 procent, což je o půl bodu méně.

Svůj drtivý náskok znovu potvrdila ODS. Topolánkovu stranu podporuje více než třetina dotázaných, konkrétně 33,7 procenta (-0,2%).

Poškozuje KSČM boj o posty?

Podle prvního místopředsedy KSČM Vlastimila Balína se ukazuje, že větší pozornost by komunisté měli věnovat prezentaci závěrů posledního sjezdu, tedy pozitivnímu směřování strany, než tomu, kdo obsadí v brzké době nejvyšší funkce. Zároveň vyjádřil obavu, aby z poklesu preferencí KSČM nebyli osočováni ti, kteří upřednostňují programovou přípravu květnového 6. sjezdu. "Neodpovídalo by to realitě," dodal.

Na sjezdu bude stranický šéf Miroslav Grebeníček obhajovat svůj post, který mu patří už jedenáctý rok. V době šetření např. vyšlo najevo, že Grebeníček chce, aby místopředsedové strany nebyli zvoleni ústředním výborem v rámci sjezdového jednání, ale až o týden později, což se některým komunistům ve vedení nezamlouvá.

Průzkum však ještě neovlivnil rozhovor kandidáta na předsedu Miloslava Ransdorfa, který prohlásil, že jsou za podporu nynějšího šéfa "slibovány regionům místopředsednické funkce". Dá se tedy očekávat, že předsjezdová atmosféra bude průzkumy ovlivňovat i v budoucích měsících.

Unionisté stále mimo Sněmovnu

Preference soc. dem. zjevně příliš neovlivnila slova prvního místopředsedy Stanislava Grosse o tom, že by představitelé ČSSD měli slézt z koní, ani varování ministryně školství Petry Buzkové před stranickou oligarchií.

V době výzkumu se také bouřlivě diskutovalo o postupném zvyšování regulovaného nájemného a o změnách sazeb DPH, které podraží některé zboží a služby.

Bez větších změn zůstaly preference dvou menších koaličních stran. Lidovci mírně posílili na 9,1 procent (0,7%). Unionisté dosáhli 2,8 procent (0,2%). I nadále tedy zůstávají hluboko pod pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do Sněmovny.

Unionisty dohání Sdružení nezávislých (SNK) s 2,5 procenty (1%) a Strana zelených, které by dala hlas dvě procenta respondentů (0,2%).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám