Hlavní obsah

Soud požádal o vydání exprimátora Svobody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský městský soud požádal Sněmovnu o vydání někdejšího pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS) k trestnímu stíhání v kauze někdejší městské karty opencard. V úterý to sdělila předsedkyně mandátového a imunitního výboru Helena Válková (ANO). Další obžalovaní včetně Svobodova nástupce v primátorské funkci Tomáše Hudečka (dříve TOP 09) byli už v minulosti v případu osvobozeni.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanec ODS Bohuslav Svoboda

Článek

Nynějšího předsedy sněmovního zdravotnického výboru Svobody se tehdejší odvolací proces netýkal. Na začátku minulého volebního období totiž poslanci někdejšího primátora k trestnímu stíhání nevydali. V minulém období ho Sněmovna vydala, v roce 2016 ho soud nepravomocně odsoudil k podmíněnému trestu 2,5 roku.

O postupu projednání nynější žádosti pražského městského soudu budou členové imunitního výboru debatovat ve středu. Proberou i postup v případu Čapí hnízdo, v němž státní zástupce žádá o vydání premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO). Členové výboru se nyní mohou seznamovat se spisem.

Ministerstvo se omluvilo exprimátorovi Hudečkovi za kauzu opencard

Domácí

V případu opencard čelilo několik někdejších představitelů hlavního města stíhání pro podezření z porušení povinnosti při správě cizího majetku a za porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Podle tvrzení obžaloby v roce 2012 neoprávněně zvýhodnili tehdejšího vlastníka práv k opencard, když ho magistrát oslovil jako jedinou firmu v jednacím řízení bez uveřejnění.

Soud obžalované nejprve dvakrát shledal vinnými. Nakonec, po změně soudce, vyslechli osvobozující rozsudky. Podle soudu městští politici nerozhodli svévolně, ale na základě odborných stanovisek. Museli také navázat na činnost předchozí reprezentace hlavního města. Počátky opencard spadaly do období působení primátora ODS Pavla Béma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám