Hlavní obsah

Slavnostní nástup Hradní stráže: Zeman plísnil 30 „fašistických výtržníků”

Praha
Aktualizováno

Hradní stráž si v pátek připomněla 100 let od svého založení slavnostním nástupem na třetím nádvoří Pražského hradu. Prezident Miloš Zeman dekoroval bojový prapor jednotky čestnou stuhou. Před tím si neodpustil kritiku demonstrantů na Hradě při udělování státních vyznamenání.

Záznam: Slavnostní akt k 100. výročí vzniku Hradní strážeVideo: ČTK

 
Článek

Na slavnostním nástupu jako první vystoupil veterán bojů II. světové války Emil Boček. Po něm prezident pronesl k nastoupené jednotce krátký projev, v němž mimo jiné připomněl, že devět příslušníků Hradní stráže působí v zahraniční misi v Afghánistánu.

Pozastavil se i nad tím, že letos 28. října před předáváním státních vyznamenání pokřikovalo na příchozí „30 fašistických výtržníků“, kteří lidem podle prezidenta nadávali.

„Nařídil jsem Hradní stráži, aby příští oslavu zabezpečila špalírem úcty,“ uvedl prezident, který následně dekoroval zástavu stuhou. Pak Zeman odjel.

Po odjezdu hlavy státu došlo i na předání vyznamenání a proslovy náčelníka vojenské kanceláře prezidenta republiky Jana Kaše a náčelníka Hradní stráže Jiřího Kývaly. Následovalo závěrečné defilé jednotky.

Ochrana Hradu i ceremoniální funkce

Hradní stráž byla zřízena 7. prosince 1918 coby jednotka pro ochranu Pražského hradu, který byl sídlem československého prezidenta. Vyčleněná pěší setnina tehdy spadala do působnosti 28. pěšího pluku v Praze.

Vedle strážní služby v současnosti vojáci Hradní stráže působí jako čestná stráž a účastní se reprezentačních a protokolárních akcí na Hradě i na zámku v Lánech.

Výročí Hradní stráže připomněl i středeční křest speciální poštovní známky. Po slavnostním nástupu proběhne ve svatovítské katedrále koncert Hudby Hradní stráže a Policie ČR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám