Hlavní obsah

Skupina zubařů mohla podvádět s plombami, odhalila VZP

Skupina několika desítek zubařů podle Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) mohla několik let neoprávněně vykazovat plomby pro pacienty. VZP možné nepravosti zjistila porovnáním dat za uplynulých šest let z 6156 nasmlouvaných stomatologických ordinací. Uvedl to mluvčí pojišťovny Oldřich Tichý, podle něhož mohla škoda činit až 25 z 800 miliónů korun, které pojišťovna každoročně vynakládá za plomby.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

"Analýza ukázala, že 90 zubařů opakovaně šest let vykazuje, že ročně udělali každému svému ošetřenému pacientovi čtyři a více plomb, zatímco průměr v ČR je méně než jedna plomba na pacienta za rok," upřesnil Tichý.

Podle náměstka ředitele VZP Petra Hoňka šlo ve všech případech o malé ordinace, kde pracuje jen jeden lékař. "Do třetiny z nich už VZP poslala své revizní pracovníky," řekl s vysvětlením, že dřív to VZP udělat nemohla - teprve porovnání dat za více let umožnilo srovnání s průměrem a ukázalo dlouhodobé problémy v konkrétních ordinacích.

Mohou dostat pokutu

Prezident České stomatologické komory Pavel Chrz řekl, že vyčká na výsledky revizí v konkrétních ordinacích. Zatím má od VZP jen celková čísla, neví, o které zubaře jde. "V první řadě se musí prokázat, že opravdu podváděli. Teď je to na straně pojišťovny. Pokud se pochybení potvrdí a VZP dá podnět, zahájíme s těmito kolegy disciplinární řízení a dostanou pokutu," uvedl.

Podle Chrze se nedá vyloučit, že někteří zubaři opravdu mohou takové množství plomb dělat. "Když třeba bude někdo ošetřovat obyvatele ústavu sociální péče, kde chovanci se o sebe sami nedokážou postarat, tak se samozřejmě může stát, že budou mít kazů hodně," vysvětlil.

Právě revize VZP má prokázat, jaké spektrum pacientů lékař má a zda by mohl udělat tolik plomb, kolik vykázal. Chrz potvrdil, že VZP v její aktivitě podporuje. "Není možné, aby pár desítek nepoctivců kazilo dobré jméno všem ostatním stomatologům. Je správné, že to VZP hlídá," shrnul.

Celkem dala VZP loni za ambulantní zubní péči 5,8 miliardy korun, v průměru 940 korun na jednoho pojištěnce.

Reklama

Výběr článků

Načítám