Hlavní obsah

Šéf Senátu požádal Nečase, aby s podpisem smluv o restitucích počkal

Novinky, val
Praha

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) vyzval premiéra Petra Nečase (ODS), aby jeho vláda neuzavírala smlouvy s církvemi o restitucích do té doby, než Ústavní soud rozhodne o senátorské stížnosti. Vláda má v plánu podepsat smlouvy s církvemi v pátek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Senátu Milan Štěch

Článek

„Obracím se na vás s naléhavou výzvou, aby vláda nečinila žádné další kroky k uzavření smluv s církvemi na základě zákona (…) do doby rozhodnutí Ústavního soudu o návrhu na jeho zrušení,“ napsal Štěch Nečasovi.

Odkazuje se při tom na návrh několika senátorů na zrušení zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi.

V otevřeném dopise poukazuje také na to, že vláda má dostatek času, aby počkala na rozhodnutí ÚS, a přitom dodržela zákonem stanovené lhůty. Podle normy má totiž ministerstvo kultury do konce února předat církvím, kterých se to týká, smlouvy o restitucích. Církve a náboženské společnosti mají na jejich podpis čas až do konce září. Vláda chce ale smlouvy uzavřít už v pátek.

Co si církev nárokuje

Interaktivní mapa ukazuje, jakou výměru pozemků si církev v jednotlivých katastrech nárokuje.

Naleznete ji na www.cirkevrestituce.cz

Štěch v dopise také připomíná „rozjitřenou společenskou atmosféru, která zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi doprovází.“ Vyčkání na verdikt Ústavního soudu podle něj může pomoci zklidnit tyto nálady.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám