Hlavní obsah

Rada vlády chce zkrátit platnost očkování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle informací Novinek se Rada vlády pro zdravotní rizika ve čtvrtek shodla na zkrácení uznatelnosti očkování. Návrh již dříve prosazovala pětikoalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a STAN s Piráty i Česká lékařská komora (ČLK). Prozatím však není jasné, na jak dlouho se uznávání dvou dávek vakcíny zkrátí.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Rada vlády ve čtvrtek jednala více než dvě hodiny o zpřísněných opatřeních, o kterých odpoledne rozhodne vláda. Dobře informovaný zdroj Novinkám potvrdil, že řeč přišla také na zkrácení uznání očkování. Prozatím však nepanuje shoda na novém období platnosti.

Vláda přitvrdí: Nouzový stav zřejmě už zítra, Vojtěch chce zakázat vánoční trhy

Domácí

Aplikace Tečka, prostřednictvím které je možné doložit dokončené očkování, ukazuje aktuálně vypršení platnosti očkování za pět let po aplikaci druhé dávky vakcíny.

Druhou možností, jak prokázat tzv. „bezinfekčnost”, je prodělání covidu v posledních šesti měsících, možné je mít i vytištěný očkovací certifikát.

Kampaň na podporu očkování uspěla. Tečka dostala marketingovou cenu

Domácí

Pětikoalice vznikající vlády ve středu představila plán, ve kterém počítá se zkrácením uznatelnosti očkování na šest měsíců. K tomu by lidé podle návrhu dostali ještě sedmý měsíc, ve kterém by si měli zajít pro posilující třetí dávku, aby jim pak certifikát dál platil.

A také šéf České lékařské komory Milan Kubek uvedl, že by srovnání doby uznatelnosti u očkovaných a vyléčených bylo spravedlivé.

Reklama

Výběr článků

Načítám