Hlavní obsah

Prymula: Lidé s protilátkami by nemuseli být očkováni

Lidé, kteří mají pro prodělání covidu hodnotu protilátek okolo 200 jednotek, by mohli být považováni za chráněné a nemuseli by se očkovat. Shodli se na tom epidemiolog a exministr zdravotnictví Roman Prymula s vakcinologem Jiřím Beranem na Prima CNN.

Foto: Petr Horník, Právo

Roman Prymula

Článek

Prymula zkritizoval nedávné prohlášení ministerstva zdravotnictví, které oznámilo, že se nebude řídit verdiktem Nejvyššího správního soudu. Ten prohlásil za nezákonné, že ministerstvo neuznává jako bezinfekční i ty lidi, co mají v krvi prokazatelné protilátky. Ministerstvo chce nadále uznávat jen očkování, testování či půl roku po potvrzeném prodělání nemoci. Resort argumentuje tím, že zatím není známa přesná protektivní hladina protilátek, které navíc v organismu klesají.

„Standardní postup to není,“ vyjádřil se Prymula k názoru ministerstva. „Měla by k tomu zasednout odborná skupina a jednoznačně stanovit další postup. U různých osob jsou různé hladiny, bezpečná hladina může být například 200 jednotek. Lidé s takovou hladinou budou považováni za imunní a nemuseli by se očkovat. Opatření NSS k tomuto směřuje,“ řekl Prymula.

Ministerstvo nehodlá respektovat rozhodnutí soudu ohledně uznávání protilátek

Domácí

Vyšetření IgG protilátek stojí okolo 500 korun a provádí jej většina laboratoří, protilátky jako důkaz bezinfekčnosti uznává například sousední Rakousko. Vysokou hladinu protilátek mohou mít i lidé, kteří covid prodělali bezpříznakově a nevěděli o něm, nemohou mít tím pádem potvrzení o prodělání nemoci.

„Kdo covid prodělal a má zhruba 200-400 jednotek protilátek, je úplně stejně chráněný, jako by byl očkován a je úplně zbytečné ho očkovat. Ti lidé musí být bráni úplně stejně jako očkovaní. Vakcína by se primárně měla aplikovat lidem, co covid neprodělali,“ uvedl na Primě Beran s tím, že lidé, kteří prodělali covid, mají po očkování často více nežádoucích účinků.

Hlavní je naočkovat seniory, míní Beran

Beran se také vyslovil proti očkování dětí, vakcínu by měli přednostně dostat především doposud neočkovaní senioři. Takových je podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) ještě přibližně 600 tisíc.

„Potřebujeme proočkovat ještě několik set tisíc osob v populaci nad šedesát let, která přispívala k 98 procentům všech úmrtí. Kladu si otázku, jak to, že tito lidé ještě nebyli proočkováni,“ řekl Beran. „Nyní potřebujeme napnout všechny síly, abychom naočkovali téměř sto procent seniorů. Pokud by onemocnění začalo velmi těžce probíhat u mladších lidí a dětí, pak bych zvažoval očkovat i je, nyní určitě ne,“ uvedl vakcinolog.

Reklama

Výběr článků

Načítám