Hlavní obsah

Pro absolutní většinu Čechů je nejvyšší hodnotou stabilní rodina

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I přes vysoký počet rozvodů a zvyšující se počty párů, které spolu v Česku žijí bez oficiálního manželského spojení, považuje 96 procent Čechů spokojenou rodinu a stabilní rodinné zázemí za nejvyšší životní hodnotu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Vyplývá to z výzkumu o přehledu hodnot, který zpracovalo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) Sociologického ústavu Akademie věd.

Spokojená rodina jako nejvýznamnější životní cíl vévodí všem přehledům a výzkumům od roku 1990. Mezi další významné životní hodnoty patří mít přátele, se kterými si dobře rozumím, mít zajímavou práci, pomáhat přátelům a žít ve zdravém životním prostředí.

Vydělat hodně peněz

Vydělat hodně peněz je velmi důležité pro 47 procent dotázaných, užívat si život má nejvyšší hodnotu pro 32 procent dotázaných. Pomáhat těm, kteří to potřebují, považuje za velmi důležité v životě třetina dotázaných. Získat takové zaměstnání, kde bych mohl řídit další lidi, považuje za velmi důležité 11 procent občanů, za spíše důležité 23 procent dotázaných.

Naopak na konci pomyslného žebříčku hodnot stojí prosazování politiky své strany či hnutí nebo žití podle náboženských zásad. Ty za velmi důležité považuje pouze 7 až 9 procent občanů, za spíše důležité shodně kolem 20 procent dotázaných..

Co se nesmí: řídit v opilosti

Podle jiného průzkumu CVVM je v české společnosti nejméně přijatelné řízení i pod mírným vlivem alkoholu (zásadně to odsoudilo 51 procent dotázaných). Pro Čechy je dále nepřijatelné, když si člověk nehledá aktivně práci a žije jen z podpory a darů.

Mezi další jednání, která nesklízejí obdiv většiny společnosti, ale spíše se dočkají odsudku, patří i poprat se s policií či uvádět nepravdivé údaje v žádostech o sociální podporu.

Poměrně vysokého odsudku se dočkala i nevěra. A to zejména nevěra manželek, občané ji odsuzují ale méně přísně než korupci.

Naopak výrazného odsudku se nedočkalo využívání známostí na úřadech, opití z radosti či žalu či koupě něčeho kradeného. Nejvíce tolerantní jsou Češi a Moravané k líbání na veřejnosti.

Jací jsme ve skutečnosti

 Statistiky však přinášejí i jiné informace. Kolem deseti procent občanů starších padesáti let představuje rezignované, osamělé lidi, kteří nedodržují tradice, nesledují média a jejich pohled na svět je pesimistický.

Poměrně varující je i informace, že české děti se dostávají do kontaktu s alkoholem nejdříve ze všech zemí EU – v jedenácti letech. Počet školních pijanů stále roste. Téměř dvacet čtyři procent šestnáctiletých školáků zažije minimálně třikrát do měsíce akci, při které vypije více než šest piv. Totéž zvládne téměř 17 procent jejich vrstevnic.

Čtvrtina občanů by nechtěla žit v sousedství homosexuálů, 26 procent dotázaných zase s lidmi jiné barvy pleti. Blízkost bohatých si podle CVVM nepřeje 12 procent dotázaných, sedm procent občanů nechce žít vedle chudých, pět procent vedle tělesně handicapovaných.

Reklama

Výběr článků

Načítám