Hlavní obsah

Příznivci čínského prezidenta odpálili v centru Prahy ohňostroj

Praha
Aktualizováno

V centru Prahy byl v úterý večer odpálen ohňostroj na počest návštěvy čínského prezidenta a nejvyššího představitele tamní komunistické strany Si Ťin-pchinga. Organizovala ho Smíšená česko-čínská komora vzájemné spolupráce a na přípravě se podílelo i čínské velvyslanectví. Čínský politik ho pravděpodobně neviděl, účastnil se v té době večeře na Pražském hradě.

BEZ KOMENTÁŘE: Ohňostroj v centru PrahyVideo: Novinky

 
Článek

Asi sedmiminutové představení sledovaly stovky lidí, především turistů. Pyrotechnici ohňostroj odpalovali z pontonů na Vltavě, show byla doplněna hudbou a čínským zpěvem.

Na řece stála i loď se zástupem svítících barevných figur připomínajících slavnou čínskou terakotovou armádu.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Pražský hrad dělal ohňostroji kulisu

Ohňostroj byl odpálen na Vltavě, odkud se v minulosti odpalovaly i novoroční ohňostroje. Pak ale byly přesunuty na Letnou respektive na Vítkov, aby rány nerušily ptactvo.

Svoboda je víc než peníze

Návštěvu prezidenta komunistické země provázejí protesty lidí, kterým se nelíbí sbližování Česka s Čínskou lidovou republikou, kde se podle kritiků tamního režimu porušují lidská práva. Také mezi těmi, kdo dnes přišli na vltavské nábřeží, byli lidé s tibetskou vlajkou nebo transparentem s nápisem Svoboda je víc než peníze.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ohňostroj v centru Prahy u příležitosti návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga

Odkazuje k tomu, že si mnozí lidé v Česku myslí, že politici by neměli v příslibu čínských investic či půjček nevidět čínské vězně svědomí či pronásledování tamních disidentů, o kterých mluví zastánci lidských práv.

Kvůli ohňostroji byla dnes večer omezena doprava u Národního divadla, na mostě Legií a na Smetanově nábřeží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám