Hlavní obsah

PRÁVO: Svoboda si vzal život zřejmě kvůli dluhům

PRAHA

Důvodem nedělní sebevraždy hudebního skladatele Karla Svobody (68) byly zřejmě finanční problémy. Podle blízkých neměl žádné vážné zdravotní problémy ani spory v rodině. Zbývají tak obchodní potíže, do nichž se dostal hlavně kvůli firmě Monte musical a jejím dluhům za muzikál Dracula. Ty měly dosáhnout až 20 miliónů korun a hitmakera kvůli nim vyšetřovala policie.

Článek

Obchodní problémy u něj spustily deprese, které vyvrcholily v týdnu před tím, než se zastřelil před svým domem v Jevanech. V tomto smyslu se Svoboda svěřil zdroji Práva, jenž si nepřál být jmenován.

Policie včera uvedla, že v případu nezjistila cizí zavinění. "Všechny okolnosti jednoznačně ukazují, že pan Svoboda spáchal sebevraždu svojí legálně drženou zbraní," řekla mluvčí středočeské policie Soňa Budská. Na přání rodiny o podrobnostech vyšetřování neinformovala.

Soudní pitva prokázala, že se Karel Svoboda zastřelil sám. V úterý to oznámila policie.

Dopis na rozloučenou chybí

Přesný důvod, proč si Svoboda sáhl na život, zůstane asi utajen, protože po sobě nenechal dopis na rozloučenou. Právu to kromě policie potvrdila i Svobodova manželka Vendula: "Dopis na rozloučenou nezanechal a důvod zná jenom on sám."

Většina jeho blízkých spolupracovníků se kloní k tomu, že hitmakera zlomila vážná choroba. Usuzují tak podle toho, že v poslední době rychle ztrácel na váze. "Hodně zhubnul. Neříkal, co to znamená. Byl smutný a sklíčený - ale bůh ví, co bylo toho příčinou," řekl rádiu Impuls Filip Renč, režisér posledního Svobodova muzikálu Golem.

O Svobodově zdraví se naposledy mluvilo v roce 2003, kdy zkolaboval na křtu CD v pražském klubu Duplex. Lékaři ho tehdy se silnými bolestmi břicha, které zřejmě souvisely s jeho vředovou nemocí, odvezli na chirurgii.

Domluvil si schůzku na pondělí

Scenárista Zdeněk Zelenka Impulsu sdělil, že skladatel byl pravděpodobně k sebevraždě rozhodnutý delší dobu. "Měl zřejmě velké osobní problémy, zdravotní a možná i rodinné. Už jenom to, jak výrazně hubnul, jak naznačoval v různých větách. Karel odmítal práci na leden, na únor, byl zřejmě už dávno rozhodnut," uvedl Zelenka.

Jeho verzi ale zpochybnil Svobodův spolupracovník a společník v několika firmách Jiří Paulů. "Mluvil jsem s ním naposledy v pátek a domluvili jsme si schůzku na pondělí," řekl Právu.

Známí: byl celkem zdravý

Paulů odmítl i to, že by Svoboda měl zdravotní problémy. Podle něj se každý člověk cítí někdy unaveně. "I Karel Svoboda se cítil vyčerpaně, a protože měl v minulosti zdravotní potíže, pro jistotu, aby předešel dalším, navštěvoval lékaře a podstoupil četná vyšetření. S radostí mi oznamoval, že je zdráv. Nevím ani o tom, že by se léčil z depresí," uvedl.

Jeho slova potvrdil i majitel vloni otevřeného muzea Karla Gotta v Jevanech Jan Moťovský. "Občas se zmínil o menších problémech se zdravím. Ale nebylo to podle mě nic tak závažného, kvůli čemu by se rozhodl k tomu, co se stalo," uvedl.

Paulů popřel i možné Svobodovy finanční problémy. "Přišla nabídka, aby se stal členem velkého mezinárodního týmu, který pracoval nad románem Dostojevského Zločin a trest, ze jmen mohu citovat Romana Polanského, a tak vylučuji dnešní spekulace médií, že by měl obavy, že klesá a upadá zájem o jeho dílo," konstatoval.

Svobodu popsal jako "hodného a citlivého člověka, který postrádal, že se mezi lidmi vytrácí slušnost." Připustil ale, že konkurz na firmu Monte musical, který vyšetřovala policie, skladatele dost poznamenal.

To, že by Svobodu dohnaly k sebevraždě dluhy, odmítl i Zelenka. "Karel Svoboda byl člověk, kterého by finanční problémy nepoložily," řekl Zelenka, který je dramaturgem muzikálu Golem.

Více se tématu věnuje úterní Právo

Reklama

Související témata:

Související články

Skladatel Karel Svoboda si vzal život

Autor mnoha velkých tuzemských hitů, hudební skladatel Karel Svoboda, spáchal v neděli ve věku 69 let sebevraždu. Právu to potvrdil důvěryhodný zdroj, jenž...

Svobodovi kolegové: je to obrovská ztráta

Nedělní smrt skladatele Karla Svobody překvapila všechny jeho spolupracovníky. Svoboda se v neděli odpoledne podle verze policie zastřelil ve svém době...

Výběr článků

Načítám