Hlavní obsah

Opilé děti, rvačky, napadení nožem. Tak se slavil příchod nového roku v Česku

Právo, Novinky, ČTK, jz, hon, jr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Útoky nožem, opilé děti, nehody pod vlivem alkoholu či zranění způsobená pyrotechnikou provázely silvestrovské oslavy v Libereckém, Jihočeském, Moravskoslezském kraji a na Vysočině. Tamější záchranáři a policisté se nezastavili. Hasiči v Česku během první hodiny nového roku vyjeli ke 108 požárům, což je nárůst na dvojnásobek, ale většinou hořely kontejnery s odpadem, křoviny, krabice od pyrotechniky nebo popelnice, uvedla mluvčí hasičů Nicole Studená.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Oslavy Nového roku v Liberci.

Článek

Libereckém kraji provázelo loučení se starým a vítání nového roku násilné konflikty. Policie jich řešila 28, z toho dva vážné. V obou případech si oběti ze střetu s agresorem odnesly řezné rány v obličeji. Jednoho útočníka má policie v cele, po druhém se pátrá, řekla krajská policejní mluvčí Ivana Baláková.

Už krátce po úterní 19:00 zasahovali policisté v centru Liberce, kde na křižovatce ulic Široké a U Lomu napadl neznámý cizinec bez varování 30letého muže a způsobil mu řeznou ránu od levého ucha až k nosu. „Muže musela odvézt záchranná služba, po pachateli pátráme,“ řekla Baláková.

V cele naopak skončil 39letý muž z Frýdlantska. Dvě hodiny před půlnocí s nožem v ruce napadl svého o rok mladšího známého, který u něj doma slavil silvestra. Zraněný muž z bytu utekl a přivolal policii. Útočník se zamkl a policie musela vylomit dveře. Až vystřízliví, bude se podle Balákové zpovídat z ublížení na zdraví.

Foto: Petr Horník, Právo

Bujaré oslavy příchodu nového roku

Moravskoslezském kraji měla záchranka asi o čtvrtinu více zásahů. Od úterního rána do brzkých hodin nového roku vyjížděla k více než čtyřem stovkám událostí. Mezi úrazy dominovaly pády se zraněními hlavy či končetin a řezná poranění od skla či jiných ostrých předmětů. „Mezi ne zcela typická zranění patřil náraz ženy do zdi při noční jízdě na bobech, poranění dolní končetiny při nočním sestupu z Lysé hory či zranění muže při přelézání dvoumetrové zdi,“ dodal Humpl. Tři desítky zranění se přitom přihodily osobám pod vlivem alkoholu. Více než třicet pacientů posádkám uvedlo, že byli napadeni jinou osobou.

Během silvestrovských oslav se zapotili také moravskoslezští hasiči. V drtivé většině hořely kontejnery s odpadem, krabice od pyrotechniky či keře a túje. Největší škodu za 200 tisíc korun způsobil požár garáže ve Slezské Ostravě, ke kterému došlo 37 minut po půlnoci.

Foto: Petr Horník, Právo

Lidé se často zranili při odpalování zábavní pyrotechniky.

Na Vysočině policisté řešili především rvačky a záchranka odvezla dvě opilé děti do nemocnice. „U patnáctiletého chlapce vykázala dechová zkouška hladinu 1,83 promile alkoholu. Sedmnáctiletá dívka nebyla kvůli podnapilosti schopna dechové zkoušky,“ uvedla policejní mluvčí Dana Čírtková.

Jihočeská policie řešila o silvestrovské noci téměř 100 různých potyček a desítku dopravních nehod opilých řidičů. Nejvíc, přes 2,4 promile, nadýchal mladý muž na Jindřichohradecku. Lékaři na úrazové ambulanci Nemocnice České Budějovice ošetřili při silvestrovské noci 51 lidí, z toho tři zranění souvisela s pyrotechnikou.

Také ve Zlínském kraji se do nemosnice dostaly děti s otravou alkoholem. „Přijali jsme ale i několik lidí s akutní otravou alkoholem, mezi nimi i několik dětí, přičemž nejmladší mělo teprve jedenáct let. Měli jsme tu i těžké zranění při autonehodě, ošetřovali jsme také osmileté dítě popálené na hlavě od zábavní pyrotechniky,“ popsal primář urgentního příjmu Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně Michal Pisár. V nemocnicích Zlínského kraje ošetřili zhruba pět desítek pacient.

Praha přivítala rok 2020 videomappingem na Václavském náměstí

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám