Hlavní obsah

Obviněný hejtman Půta v čele ROP Severovýchod skončil

Právo, Ludmila Žlábková, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta, který čelí obvinění z korupce, se rozhodl k 30. listopadu rezignovat na funkci předsedy Regionální rady Severovýchod.

Foto: Milan Malíček, Právo

Martin Půta na archivním snímku.

Článek

„Nechci, aby mé obvinění mělo negativní dopad na dotační program,“ prohlásil Půta, jehož nedávné obvinění se týká rizikového projektu rekonstrukce kostela sv. Máří Magdaleny v Liberci.

„K uvedenému kroku jsem se rozhodl proto, aby moje obvinění nebylo spojováno s prací výboru regionální rady Severovýchod ani se zaměstnanci úřadu regionální rady a nebylo tak jakkoliv ohroženo čerpání dotací z programu a dokončení desítek úspěšných projektů,“ vysvětlil Půta, který trvá na tom, že je nevinný a žádný úplatek ani jinou výhodu nikdy nepřijal. Z funkce hejtmana však odstoupit nehodlá. „Bylo by to přiznání viny,“ zdůvodnil své rozhodnutí minulý týden na zasedání krajského zastupitelstva v Liberci.

O zamýšlené rezignaci ve výboru NUTS II Severovýchod informoval Půta hejtmany hradeckého a Pardubického kraje již v pátek.

„Rozhodl se odstoupit z funkce předsedy regionální rady do vyřešení případu s tím, že nebude volen nový předseda, ale jeho kompetence převezmu já jako první místopředseda,“ potvrdil hradecký hejtman Lubomír Franc (ČSSD). A ujistil, že by tento krok neměl v žádném případě zkomplikoval dokončení činnosti výboru a ani administrace projektů podpořených v ROP Severovýchod.

Reklama

Výběr článků

Načítám