Hlavní obsah

O víkendu sluneční brýle i deštníky. Přichází sychravý listopad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Současné příjemné oteplení, které bude doprovázet i polojasná obloha, je jen krátkou epizodou před přicházejícími sychravými dny. Ještě do soboty by mělo být počasí relativně teplé, v neděli ale přijde zlom, kdy bude potřeba sluneční brýle vyměnit za deštníky, řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Začátek listopadu nám zatím připadá mimořádně teplý, ačkoliv podobné teploty panovaly například v roce 2014, poznamenala Honsová. Souvisí to s přechodem teplé fronty, po kterém čtvrteční teploty vystoupí až na 11 až 15 stupňů. Dopoledne je zataženo až oblačno s deštěm na většině území, odpoledne se ale oblačnost protrhá až na polojasno.

Dál už se bude jen ochlazovat, teplé jihozápadní proudění během pátku vystřídá chladnější vzduch od severu. Relativně teplé bude díky zvětšené oblačnosti páteční ráno, kdy rtuť teploměru neklesne pod 7 až 3 stupně. Odpoledne bude 9 až 13. Zpočátku dne bude ještě oblačno s mlhami, během dne ale bude oblačnosti ubývat až na polojasno s nejvyššími teplotami mezi 9 až 13 stupni.

„Postupně se k nám bude nasouvat výběžek vyššího tlaku vzduchu od západu, který bude vládnout ještě během soboty,“ řekla Honsová. Malá oblačnost v noci podle ní způsobí citelný pokles ranních teplot na 4 až 0, na horách má mrznout. Na některých místech se ráno mohou objevit mlhy či nízká oblačnost, která se může držet celé dopoledne. Odpoledne pak při slunečné obloze teploty vyšplhají na 9 až 13 stupňů.

Pak ale přijde razantní změna, už během noci na neděli bude přes české území přecházet studená fronta, která přinese oblačno až zataženo, postupně od západu na většině území s deštěm. Ranní teploty se udrží mezi 6 až 2 stupni, maxima vystoupí na 8 až 12.

Po přechodu studené fronty převezme vládu chladnější vzduch od severozápadu a nastane pravé sychravé listopadové počasí. Minimálně do středy bude zataženo s deštěm, na horách budou srážky sněhové nebo smíšené. Ranní teploty díky velké oblačnosti neklesnou pod 6 až 2 stupně, odpoledne ale vystoupí nejvýše na 6 až 10 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám