Hlavní obsah

O víkendu přijdou mrazy

Novinky, Václav Pergl
ČESKÁ REPUBLIKA

O víkendu nás čekají poměrně silné mrazy, kdy rtuť teploměru v noci klesne až na mínus 14 stupňů. Právu to řekl v úterý Vladimír Seifert z Českého hydrometeorologického ústavu v Praze.

Foto: Jan Tykvart

Mimo divadelní přehlídky můžete navštívit také manětínský zámek a malebný zámecký park.

Článek

Přes vrchol Sněžky se dnes po poledni přehnala vichřice o rychlosti 120 kilometrů v hodině. Vichr zasáhl plnou silou naštěstí jen vrcholové partie Krkonoš, kde nemůže způsobit větší škody.

Dole po poledni meteorologové naměřili zhruba poloviční hodnoty. "Podle předpovědi jsme čekali vítr o rychlosti sedmdesát kilometrů v hodině. Chvíli to pořádně foukalo, ale prozatím nikdo nehlásil žádné polomy ani jiné škody," podotkl šéf terénních pracovníků Správy KRNAP Jaromír Gebas.

"V úterý nás přecházela studená fronta a vichřice zasáhla v podstatě jen hory. Jestliže ráno jsme měli devět stupňů tepla, odpoledne už to bylo jen v rozmezí dvou až šesti stupňů. Od této chvíle k nám bude proudit studený vzduch od severu a výrazně se ochladí," řekl Seifert.

Dodal, že ve čtvrtek by mělo být oblačno, občas sněhové přeháňky a noční teploty do mínus čtyř stupňů. Odpoledne se očekává kolem nuly.

V pátek už ale studený vzduch bude sílit. Opět má být oblačno až zataženo, se sněhovými přeháňkami a teplotami od mínus dva do mínus šest stupňů v noci a mínus čtyři až nula přes den.

Vyvrcholení mrazivých dní bude od soboty do pondělka. V sobotu by noční teploty měly být do mínus devíti, ale v neděli a v pondělí, kdy se vyjasní, dokonce až do mínus 14 stupňů. Přes den se očekává v sobotu od mínus šesti do mínus dvou, v neděli a v pondělí od mínus sedmi do mínus tří stupňů. Po všechny tři dny bude občas sněžit.

Na horách snad připadne sníh

"Studené počasí vydrží pravděpodobně ještě v úterý a možná ve středu příští týden. Pak se opět začne oteplovat," uvedl Seifert s tím, že na horách by mělo přibýt sněhu a o víkendu, zejména v sobotu v důsledku silného východního větru se na vozovkách mohou tvořit ledové jazyky a ve vyšších polohách sněhové závěje.

Reklama

Výběr článků

Načítám