Hlavní obsah

Náměstka Sloupa, který mluvil o zadrátovaných hranicích, se odvolat nepodařilo

– Karlovy Vary
Právo, Rudolf Voleman

Pravicová opozice v karlovarském krajském zastupitelstvu se ve čtvrtek marně pokoušela odvolat z funkce náměstka hejtmana pro školství Václava Sloupa (KSČM) kvůli jeho působení ve funkci politruka u pohraniční stráže v minulém režimu. Do všeobecného povědomí Sloup vešel před nedávnem, když tvrdil, že by Němci uvítali, kdyby se státní hranice chránily jako před listopadem 1989.

Foto: ČTK

Václav Sloup

Článek

„Navrhuji odvolání Sloupa z funkce náměstka pro školství,“ uvedl opoziční zastupitel Jiří Kotek (Alternativa), ale ruku pro to zvedlo jen 14 karlovarských krajských zastupitelů. Podrželi ho jeho straničtí kolegové a rovněž sociální demokraté, s nimiž je KSČM ve vedení kraje v koalici. Společně drží 27 hlasů z celkových 45.

Opozice opakovaně Sloupa vyzývala, aby svoji minulost vysvětlil. Náměstek pro školství nejdříve nechtěl, ale s přibývajícími dotazy se nakonec odhodlal. „Celý život jsem dodržoval zákony této země,“ uvedl Sloup. „Nikdy jsem nespáchal trestný čin,“ pokračoval. „O tom, že jsem byl kandidátem tajné spolupráce se Státní bezpečností, jsem se dočetl až ve svazcích Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu. Vůbec jsem o tom nevěděl,“ dodal.

Zastávali se jej jeho straničtí kolegové, kteří žádali sto dní hájení a upozorňovali, že Sloup nedostal šanci ukázat, že je dobrým manažerem. V diskuzi například lídr komunistů v krajských volbách Jaroslav Borka označil listopadovou revoluci za majetkový převrat, po kterém byl stát rozkraden během dvaceti let o dva bilióny korun a rovněž přišel o státní zlato.

Proti tomu se ohradil krajský předseda soc. dem. a krajský zastupitel Jakub Pánik. „Zastavilo se mi srdce, když jsem slyšel, že to nebyla revoluce,“ uvedl s tím, že špičky komunistů po listopadu 89 přestoupily do jiných strana, začali podnikat „a na rozkrádání státu se velmi podíleli.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám