Hlavní obsah

Náměstek Novák sice odstoupil, ale vliv si podržel

Právo, Jakub Troníček, Jitka Götzová
PRAHA

Dlouholetý první náměstek ministra kultury Zdeněk Novák, který v úterý oznámil svou rezignaci, má i nadále vliv na přidělování dotací a výběrová řízení na opravy památek. Ministr kultury Martin Štěpánek (za ODS) ho pověřil řízením sekce kulturního dědictví, pod niž spadají v tomto ohledu klíčové odbory, které měl Novák pod sebou už jako první náměstek.

Článek

V úterý Novák oznámil, že se chce stáhnout do pozadí, protože nechce dělat z ministerstva terč útoků.

Kvůli hospodaření resortu a podezřelým vazbám na firmy Archatt a Omnia projekt, které získaly desítky lukrativních zakázek na opravu památek, se o Nováka zajímá policie.

"Bude mít na starosti odbory investic, památkové péče a inspekce a odbor ochrany movitého kulturního dědictví, muzeí a galerií," řekl včera Právu o nové Novákově funkci vrchní ředitel sekce ministra kultury Milan Kupka.

"Novák zůstává na ministerstvu v nižší funkci, tedy vykonává svou práci, ale nikoli v kompetenci, kterou předtím měl," dodal k tomu ve středu pro Právo Štěpánek.

Jandák: byla to jen finta

Jeho předchůdce ve funkci ministra Vítězslav Jandák (ČSSD), který se počátkem letošního roku Nováka zbavil, tento krok kritizuje. "Je to děsivá finta na lidi, všechno tak totiž zůstává při starém a pan Novák má vliv na dotace i výběrová řízení stále," uvedl Jandák.

Právě on přitom podal kvůli pochybnostem v hospodaření ministerstva, na které upozornil audit Nejvyššího kontrolního úřadu, trestní oznámení na neznámého pachatele. Protikorupční policie tak prověřuje mimo jiné všechny projekty, které spadaly pod Nováka a u kterých existuje podezření na jejich výrazné předražení. Týká se to například zakázek na opravu zámků v Lednici nebo v Kroměříži, které získaly právě společnosti Archatt a Omnia projekt.

Jak dlouho bude mít Novák na přidělování dotací a obnovu památek vliv, není v tuto chvíli jasné, řízením sekce je pověřen na dobu neurčitou. "Záleží to na tom, kdy bude jmenován nový první náměstek," uvedl Kupka.

Štěpánek dal už v úterý najevo, že by chtěl Novákova nástupce vybrat co nejdřív, tedy v horizontu dní. Podle svých slov už nového prvního náměstka vybral, jeho jméno ale sdělit zatím nechtěl.

Reklama

Související články

Štěpánek se zbavuje Jandákových úředníků

Ministr kultury Martin Štěpánek (nestr.) se rozhodl vyměnit některé úředníky, které si na ministerstvo přivedl jeho předchůdce Vítězslav Jandák. S postem šéfa...

První náměstek ministra kultury rezignoval

Dlouholetý první náměstek ministra kultury Zdeněk Novák, o kterého se v souvisloti s hospodařením resortu zajímá policie, dnes rezignoval na svou funkci. Podle...

Výběr článků

Načítám