Hlavní obsah

Místo vojska budou na Špičáku lyžaři

Část prostor Vojenského újezdu Boletice by mohla sloužit milovníkům zimních sportů. Ministři obrany, pro místní rozvoj a životního prostředí Karel Kühnl (US-DEU), Radko Martínek (ČSSD) a Libor Ambrozek (KDU-ČSL) podepsali spolu s jihočeským hejtmanem Janem Zahradníkem (ODS) dohodu, která by měla umožnit transformaci vojenského území na skiareál pro lyžování.

Článek

Nové sjezdovky by měly vyrůst na úpatí Špičáku, který se nachází nedaleko Lipna. Hejtman Zahradník odhaduje, že by výstavba nového lyžařského střediska měla stát zhruba 1-1,5 miliardy korun. Finančně by měl projektu pomoci stát, dále Evropská unie, část prostředků půjde i ze soukromých zdrojů

Dohoda tak kraji umožní realizaci výstavby nové lyžařského areálu Špičák. Se záměrem souhlasí i ministerstvo životního prostředí. Ministr Libor Ambrozek (KDU-ČSL) po podepsání dohody ocenil, že Jihočeši ustoupili od záměru vybudovat ski areál v centru Šumavy. Místo toho vybrali Špičák, který navazuje na Lipensko, kde již existuje rekreační infrastruktura. Deklarace dále obsahuje také slib Jihočechů, že už nebudou vznášet další nároky na využití Boletic.

Zahradník prohlásil, že pokud by zákonodárci ve Sněmovně a v Senátu souhlasili s vyčleněním území z Vojenského újezdu Boletice v roce 2007, mohlo by se začít stavět o rok později. První lyžaři by mohli holdovat novým sjezdovkám už v roce 2009, či v roce následujícím.

Výstavbu sportovního areálu podpořil i ministr obrany Kühnl, jenž zdůraznil, že "Špičák je nejméně konfliktním řešením", protože na rozdíl od dalšího objektu v Chlumu je na něm již částečně vybudovaná infrastruktura.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám