Hlavní obsah

Ministerstvo dopravy se distancovalo od Bártových výroků

Právo, Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo dopravy se před blížícím se soudním přelíčením distancovalo od výroků svého tehdejšího šéfa Víta Bárty, jenž označil Patrika Oulického a Petra Bendu za kmotry, kteří ovládají Ředitelství silnic a dálnic v Ústeckém kraji. Benda kvůli těmto výrokům podal na Bártu žalobu. Uvedl to server Aktuálně.cz.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vít Bárta přichází na jednání K9

Článek

Ministerstvo dopravy odeslalo soudu vyjádření, ve kterém se distancuje od výroků svého tehdejšího šéfa Víta Bárty. Ten v lednu v pořadu České televize Otázky Václava Moravce uvedl na adresu Patrika Oulického (ODS) a Petra Bendy (ČSSD), že jde o kmotry, kteří jsou v kraji napojeni na vedení Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Bývalý šéf ústecké ČSSD Petr Benda v lednu na Bártu podal trestní oznámení pro trestné činy pomluvy a křivého obvinění. „Tato obvinění jsou lživá a nepravdivá. Byl jsem zvyklý snášet ledasco, ale toto je za hranicí jakéhokoliv slušného chování a nepatří to do demokracie 21. století. Došlo to tak daleko, že se to už dotýká i mé rodiny,“ uvedl Benda v lednu.

Na dotaz ČTK, co říká na Bendovo rozhodnutí, reagoval tenkrát Bárta slovy: "Že si ho dám k večeři a těším se."

Bártovy výroky by mohly poškodit krédo ministerstva

Do začátku soudního přelíčení zbývá jen několik týdnů. "My v prvé řadě chceme prokázat, že žaloba by se vůbec neměla týkat ministerstva dopravy. I tak však rozporujeme možnost, že by výroky Víta Bárty mohly způsobit nactiutrhající následky," řekl Aktuálně.cz mluvčí ministerstva dopravy Jakub Ptačinský.

Podle původních informací chce Benda v případě, že mu dá soud za pravdu, věnovat jakoukoli vysouzenou částku právě krajskému ředitelství ŘSD. „Aby mohly být peníze použity například na dokončení výstavby dálnice D8 nebo rychlostní silnice R7,“ vysvětlil Benda.

Na rozdíl od něho se druhý nařčený, Petr Oulický, k podobnému kroku nerozhodl. „Jak se lze bránit proti hlouposti?,“ řekl Právu s tím, že vůbec nezná šéfa ŘSD v Ústeckém kraji ani nikoho z vedení firmy.

Reklama

Výběr článků

Načítám