Hlavní obsah

Kvůli vyhlášce mizí v Praze stovky přechodů pro chodce

Novinky, Jaroslav Soukup
Praha

Rušení přechodů, do kterého se v posledních týdne pustila v hlavním městě Technická správa komunikací (TSK) vyvolalo odpor řady občanských sdružení, která se zasazují o bezpečnost dopravy. Mizení přechodů je důsledkem vyhlášky ministerstva dopravy, která zakazuje přechody přes tramvajové koleje tam, kde není zároveň semafor.

Článek

V Praze by mohlo na základě vyhlášky zaniknout kolem tří stovek přechodů. TSK jich prozatím odstranila téměř osmdesát.

Rušení přechodů zapříčinila vyhláška ministerstva dopravy, konkrétně její věta: "Na tramvajovém pásu lze značku č. V 7 (Přechod pro chodce, pozn. red.) vyznačit jen při současném stanovení místní nebo přechodné úpravy provozu na pozemních komunikacích světelnými signály..."

Vzhledem k tomu, že tuto podmínku nesplňuje značné procento dotčených přechodů, měly by podle vyhlášky zmizet. Podle Jarmily Johnové, z občanského sdružení Pražské matky, které spolu s dalšími organizacemi protestuje proti zániku přechodů, navíc jednotlivé městské části přistupují k pojetí vyhlášky po svém.

Někde se ruší zcela, jinde pouze přes koleje

"Někde ruší přechody komplet, jinde zabarvují pouze úsek vedoucí přes koleje," řekla Johnová s tím, že výklad dotčeného paragrafu je nejednoznačný. Občanská sdružení budou proto požadovat, aby došlo ke změně vyhlášky a většina přechodů se vrátila do původního stavu. Podle všeho je totiž nereálné, že by všechny či alespoň část přechodů byla osazena semaforem.

Podle Tomáše Mrázka, mluvčího TSK stojí vybudování světelné signalizace milióny korun a jde o záležitost na řadu měsíců či spíše let. "Ke každému takovémuto přechodu se musí vytvořit množství posudků, což celou záležitost dále prodlužuje," řekl Mrázek.

Občanská sdružení se proto obrátila na ministerstvo dopravy, aby spornou pasáž z vyhlášky vypustilo. Na plánované schůzce by se dle Johnové měli odborníci z ministerstva a magistrátu dohodnout na tom, jak vzniklou situaci řešit s ohledem na bezpečnost chodců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám