Hlavní obsah

Kouř prozradí špatné napojení kanalizace

Novinky, Aneta Lednová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na stokovou síť bylo v Praze v roce 2015 napojeno 1,24 miliónu obyvatel. Aby se předešlo přetěžování čerpacích stanic, provádějí Pražské vodovody a kanalizace tzv. kouřovou metodu, která má odhalit nesprávné napojení dešťových vod, které do odpadní kanalizace nepatří.

Kouř prozradí špatné napojení kanalizaceVideo: Aneta Lednová, Novinky

 
Článek

V loňském roce prověřily PVK tzv. kouřovou metodou celkem 22 kilometrů kanalizace. Během průzkumu bylo odhaleno 62 závad v odvodnění jednotlivých nemovitostí.

„Kouřové zkoušky kanalizace se provádějí proto, abychom nezatěžovali čistírnu odpadních vod. Dešťové vody do kanalizace nepatří, patří do oddělené dešťové kanalizace,“ popsal Novinkám tiskový mluvčí PVK Tomáš Mrázek.

Kouřová zkouška kanalizace se provádí tak, že se ve veřejném prostoru pomocí ventilátoru vhání mlha do splaškové kanalizace a do kanalizačních přípojek. Pokud je do kanalizační přípojky na splaškové kanalizaci nesprávně napojeno i srážkové odvodnění z nemovitosti, mlha se objeví například v okapech. „Pokud na něco takového přijdeme, tak majitele nemovitosti vyzveme k nápravě, a pokud tak neučiní, tak mu hrozí sankce podle zákona až 200 tisíc korun,“ dodal Mrázek.

PVK provozovaly v roce 2015 vedle Ústřední čistírny odpadních vod dalších 20 pobočných čistíren: Březiněves, Horní Počernice-Čertousy, Dolní Chabry, Holyně, Kbely, Koloděje, Kolovraty, Klánovice, Královice, Lochkov, Miškovice, Nebušice, Nedvězí, Sobín, Svépravice, Uhříněves-Dubeč, Újezd nad Lesy, Újezd u Průhonic, Vinoř a Zbraslav.

Reklama

Výběr článků

Načítám