Hlavní obsah

Kočí: Má slova na nahrávce byla cílenou lží

Aktualizováno

Bývalá předsedkyně poslaneckého klubu Kristýna Kočí ve středu řekla, že její slova na nahrávce o dlouhodobé přípravě vládní krize byla cílenou lží. Uvedla také, že na inkriminované schůzce hovořila se spolustraníky z Moravskoslezského kraje - tajemnicí Markétou Dobešovou a členem frýdeckomístecké organizace a zároveň sponzorem Lukášem Víchem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kristýna Kočí

Článek

Věci veřejné podle jejích slov o nahrávce věděly od neděle. Dozvěděla se, že se jejím obsahem baví. Na veřejnost se záznam dostal ve středu. Nahrávka měla v kavárně v centru Prahy vzniknout v sobotu.

Kočí na záznamu, který zveřejnil web časopisu Týden, mimo jiné uvedla, že rozkol ve straně byl připravován tři čtvrtě roku v koordinaci s ODS. [celá zpráva]

Týden uvedl, že nahrávku mu poskytl právě Vích. Tento člen strany serveru řekl, že na schůzku přijel, protože chtěl informace, co se ve straně děje. "Nahrávku jsem pořídil proto, že v dnešní době už opravdu nevím, komu se dá věřit. A tak jsem chtěl mít důkaz," uvedl Vích.

"Nahrávka... jasně prokazuje praktiky, které do politiky zavedla politická divize bezpečnostní agentury ABL strana Věci veřejné," napsala Kočí v tiskovém prohlášení.

Že se schůzka nahrává, účastníci věděli

Informaci o tom, že sobotní schůzka možná byla nahrávána, Kočí měla. Svou "nonverbální komunikací" jí prý tento fakt potvrdil i poslanec Jiří Rusnok, který prý odešel ze schůzky po dotazu, zda si konverzaci nahrává.

"Od té doby jsem s touto informací pracovala a záměrně ve vedených rozhovorech osobně i po telefonu potvrzovala a dále rozvíjela spekulativní informace, které šíří moji bývalí kolegové," uvedla Kočí a jmenovala v této souvislosti Bártu, předsedu VV a ministra vnitra Radka Johna a poslance Michala Babáka.

Rusnok se proti takovéto interpretaci ohradil a popřel, že by Kočí cokoliv naznačoval.

Vyjádření poslance Jiřího Rusnoka
Na úvod našeho setkání se mě Kristýna Kočí dotázala, zda-li u sebe nemám nahrávací zařízení a schůzku si nahrávám. Byl jsem velmi zaskočen její otázkou, nicméně jsem jasně odpověděl, že žádné nahrávací zařízení u sebe nemám a ani jsem neměl v úmyslu schůzku jakkoli dokumentovat. Kategoricky odmítám, že bych jakkoliv verbálně i nonverbálně naznačoval, že mám v úmyslu naše setkání nahrávat. Zároveň odmítám, že bych stejným způsobem naznačoval, že by Kristýna Kočí mohla být nahrávána někým na nějaké z příštích schůzek.

Tři čtvrtě roku předem

Důkazem, že Kočí na nahrávce úmyslně lhala, mají být slova, že spiknutí je připravováno už tři čtvrtě roku. "V té době jsem však ještě nebyla poslankyní, tudíž jsem těžko mohla s kýmkoliv připravovat jakékoliv spiknutí," napsala. Nová Poslanecká sněmovna zasedla poprvé 22. června minulého roku. Koalice vznikla v polovině července.

Kočí následně dodala, že nahrávka vznikla jako součást nátlaku ze strany VV, aby složila poslanecký mandát. Zároveň se omluvila premiéru Petru Nečasovi, že o něm na nahrávce hovořila.

Kočí prý ve straně formovala skupinu

Podle zdroje z nejmenší parlamentní strany Kočí chodila po jednáních poslaneckého klubu debatovat s některými členy a snažila se zformovat skupinu, která by případně mohla stranu opustit.

"Počítala do ní například se členy SNK ED, kteří by po opuštění VV zformovali klub pod hlavičkou této strany," sdělil ČTK zdroj. Členy SNK ED v poslaneckém klubu VV jsou Miroslav Petráň a Josef Novotný, bývalým členem je Jiří Štětina.

Anketa

Věříte Kristýně Kočí, že na nahrávce cíleně lhala?
ano
10,2 %
ne
89,8 %
Celkem hlasovalo 15875 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám