Hlavní obsah

Koaliční tradice

Novinky, Jiří Hanák

Koalice je standardní forma vlády, v Česko(slovensku) snad ještě standardnější než standardní, dá-li se to tak říci. Vždyť v pětatřicetileté historii svobodného Československa najdeme jen jedinou nekoaliční vládu.

Foto: MHF F.L.Věka (archiv)

Houslistka Gabriela Demeterová vystoupí 28. září na zahajovacím koncertu MHF F.L.Věka v kostele sv. Václava v Dobrušce.

Článek

Tu Zemanovu, umožněnou ovšem mravně deficitní opoziční smlouvou. Snad jen pro pobavení: i komunisté čtyřicet let vládli "koaličně", ochotnou stafáž jim dělali lidovečtí a národně socialističtí kolaboranti.

Člověk by čekal, že tím vznikla už nějaká tradice, že čeští politici vědí, co to koalice je: totiž kompromis dosahovaný tím, že mocná strana nesmí válcovat malé, a ty malé si nesmějí vyskakovat příliš. Kdo něco takového čekal, bude čekat dále. Koncem týdne od koaličního praporu odskočila celá sedmina poslanců US-DEU, totiž poslanec Vrbík proto, že koaliční vláda nekoná podle programových partesů jeho strany.

Vládě sice prý důvěru nevypoví, nepodpoří však její zákony o nájemném, majetkovém přiznání a placení nemocenského zaměstnavateli. Nepochybně kuriozita, dokazující, že poslancem se v dnešním Česku mohou stát i podivíni. Je-li Vrbíkův postoj výrazem věrnosti liberálním myšlenkám, chápu, proč liberální strany v Evropě mizí a proč je na odúmrť i Vrbíkova strana.

Koaliční vládnutí nebylo lehké ani za republiky předválečné. Politické strany, věru často se málo milující, nutila však do vládního houfu skutečnost, že žádná ze stran nikdy nezískala ve volbách víc než patnáct procent hlasů. Se dvěma výjimkami: v prvních volbách dostala soc. dem. čtvrtinu všech hlasů a ve volbách posledních získali nejvíc hlasů (přes 15 procent) henleinovci. Koalici upevňovalo také to, že střídavě či naráz musela čelit nacionalizujícím se Němcům, komunistům a slovenským luďákům. Žádná sláva to nebyla, ale demokracii ten způsob vlády udržel v republice až do konce.

Poslanec Vrbík, zastupující stranu o několika stovkách členů, hrozí potopením vlády, protože ta málo zohledňuje program US-DEU. Jistěže stranický program není cár papíru, existuje však ještě cosi jako potřeby státu. Neuvědomuje-li si poslanec Vrbík, že zejména v nájemném ustoupila ČSSD až na samou mez svých možností, neví, co to kompromis je. A nechápe-li, že svým postojem pootevírá dveře k podílu na moci komunistům, pak před takto chápaným českým liberalismem ochraňujtež nás všichni svatí.

Reklama

Výběr článků

Načítám