Hlavní obsah

Na Bruntálsku se převrátil sypač. Sněžení komplikuje dopravu

• Aktualizováno

Silné sněžení zasáhlo v neděli velkou část jižní Moravy, Vysočiny i dalších krajů. Policisté a hasiči řeší zvýšený počet dopravních nehod. U Krnova na Bruntálsku se převrátil sypač. Velké problémy má i hromadná doprava, na Blanensku do některých míst vůběc nedojely autobusy.

Převrácený sypací vůzVideo: Aktu.cz

 
Článek

„Blanensko - kalamita. Znojemsko - zhoršené povětrnostní podmínky. Z důvodu sněžení a nesjízdných komunikací očekávejte komplikace v dopravě a zpoždění spojů,“ informoval v neděli dopoledne na svém webu Integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje. Situace se zlepšila až odpoledne.

Z vlakových linek měly potíže zejména ty mezi Brnem a Tišnovem, stejně jako mezi Brnem a Náměští nad Oslavou. Plné ruce práce měli i silničáři v Brně, kteří museli nasadit všechny vozy.

Česko potrápí sníh a náledí, varují meteorologové

Počasí

Nezastavili se hasiči, kteří museli zasahovat zejména u popadaných stromů, a policisté. „Ve vyšších polohách intenzivně sněžilo, naopak v nížinách zase hustě pršelo. Nevyzpytatelná teplota se přitom pohybovala kolem nuly. Jedná se velmi nebezpečnou kombinaci, kdy se vozovky stávají velmi rychle kluzkými,“ informoval policejní mluvčí Petr Vala.

Jedna z nehod si vyžádala lidský život. „V jednu hodinu odpoledne došlo na dálnici D2 za exitem Blučina ve směru na Hustopeče k vážné dopravní nehodě. Po střetu dvou osobních vozidel se zranili čtyři lidé. Bohužel ale na místě také zemřela i jedna řidička. Nepomohla jí ani rychlá pomoc záchranářů. Přesná příčina a míra zavinění bude nyní předmětem dalšího šetření dopravních policistů,“ dodal Vala.

Čelní střet aut u Hradce Králové: Pět zraněných, dítě v kritickém stavu

Krimi

„Jihomoravští hasiči v souvislosti se sněhem do nedělní 13. hodiny vyjížděli k 37 událostem. Jednalo se především o popadané stromy na komunikace. V osmi případech provedli vyproštění zapadlých vozidel,“ napsali hasiči na sociálních sítích.

U Krnova na silnici poblíž obce Býkov-Láryšov se podle agentury Aktu převrátil sypací vůz.

Řidiči v Královéhradeckém kraji musejí být po sněžení opatrní zejména při cestě do Krkonoš, kde se teplota po celý den držela pod bodem mrazu. Na silnicích nejvyšších českých hor se vytvořila zledovatělá vrstva sněhu, kterou silničáři posypali. Kvůli ledovce byly vpodvečer obtížně s opatrností sjízdné silnice do Malé Úpy a z Vrchlabí do Strážného, uvedli silničáři a policie. Na zasněžených a kluzkých silnicích se zde stala řada nehod.

„Vyjíždíme k dopravním nehodám a popadaným stromům, které se pod tíhou mokrého sněhu lámou a zasahují do komunikací či profilu tratě. Dnes máme na kontě 18 zásahů, při nichž jsme stromy odstranili,” uvedla Balážová, podle které hasiči kvůli sněhu zasahují ve všech pěti okresech Olomouckého kraje.

Sníh v PrazeVideo: Zuzana Křesťanová, Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám