Hlavní obsah

Herec a diplomat Stropnický propadl kouzlu skromného miliardáře Babiše

Právo, Oldřich Danda

Zemědělský a mediální magnát Andrej Babiš rozjel velkolepou předvolební kampaň. V pátek se veřejnosti představily nové posily jeho týmu, které by Babišovu hnutí Ano 2011 měly pomoci na cestě do Sněmovny.

Foto: Petr Horník, Právo

Martin Stropnický

Článek

Herec a diplomat Martin Stropnický, emeritní rektor brněnské univerzity Jiří Zlatuška a novinář a spisovatel Martin Komárek by se měli stát lídry kandidátek. Společně s Babišem se také stali tvářemi billboardové kampaně, která zaplavila zemi. 700 billboardů podle šéfa kampaně Petra Topinky je zatím pouhá předehra, která se snaží hnutí Ano 2011 dostat do povědomí lidí, před samotnou kampaní.

Překonali nedůvěru

Všichni tři - Stropnický, Zlatuška i Komárek - přiznávají, že nejprve se na miliardáře slovenského původu a majitele Agrofertu dívali s nedůvěrou, ale posléze podlehli jeho kouzlu a nechali se přesvědčit k tomu, aby svou osobnostní pomohli jeho hnutí.

„Na to kolik vydělal peněz, je překvapivě skromný a slušný,“ řekl Komárek. Stropnický přidal, že se rozhodoval několik měsíců, protože měl řadu pochybností. „Na schůzku s ním jsem šel s nedůvěrou, ale pak jsem zjistil, že za stolem sedí normální člověk,“ uvedl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf Agrofertu Andrej Babiš

Největší obavy měl, z toho, jak bude hnutí financováno, a jestli nebudou muset prodávat svůj politický vliv. Přesvědčilo ho, že Babiš se sponzorováním hnutí nemá žádný problém, protože je finančně nezávislý. „Zásadní pro mě bylo, že v budoucnosti nebudeme muset scházet z developery a slibovat jim pozemky,“ uvedl Stropnický.

Stropnickému připomíná Baťu

Hnutí získalo od sponzorů 58 miliónů, z toho od Babiše a jeho firem 52 miliónů korun. Podle Stropnického Babiš připomíná Baťu, který určitě nebyl socialista, ale dokázal pomoc i slabším. „Velkokapitál může být prostředkem, nikoli cílem,“ podotkl.

Přirovnání k Věcem veřejným a jejich „superguru“ Vítu Bártovi Babišovi lidé odmítají. Zlatuška, kterého oslovila až také „osobní zkušenost s Babišem“ nezískal pocit, že by se šéf hnutí „stavěl do pozice vnitřního diktátora“.

Místopředsedkyně hnutí Věra Jourová, bývalá náměstkyně ministra pro místní rozvoj - která byla křivě obviněna za přijímání úplatku a stát se jí za to musel omluvit - věří že hnutí nebude výtahem pro příživníky.

„Mám citlivý nos na politická svinstva a nemám pocit, že jsme další partičkou, která bude spásat erár,“ uvedla. Hnutí podle ní má 850 členů. Nejdříve se do Ano 2011 hlásili nespokojení s vládou a poměry. „Ti, co přišli s vidlemi a chtěli jít do Strakovky to vykydat, odcházejí, protože přišli na to, že politika je běh na dlouhou trať,“ podotkla.

Reklama

Související témata:

Související články

Miliardář Babiš chce kandidovat do Sněmovny

Miliardář Andrej Babiš, lídr politického hnutí ANO, bude kandidovat do Poslanecké sněmovny v parlamentních volbách, které by se měly v řádném termínu konat...

Výběr článků

Načítám