Hlavní obsah

Dvojice Češek ve Štrasburku neuspěla se stížností kvůli domácím porodům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dvojice Češek v úterý neuspěla u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku, kde se domáhaly možnosti svobodné volby místa porodu a možnosti mít u domácího porodu asistentku. Informovala o tom Česká televize.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ministerstvo zdravotnictví verdikt přivítalo, byť uznalo, že „soud kriticky zhodnotil některé aspekty porodnictví v České republice”. Péči proto hodlá i nadále zlepšovat.

Resort po detailním seznámení s obsahem rozsudku zváží, „jaká opatření je na místě do budoucna přijmout s cílem zlepšit péči o české rodičky a novorozence a předejít tak dalším obdobným soudním sporům”.

Ženy chtěly rodit doma, ale nesehnaly asistentky

Stěžovatelky Šárka Dubská a Alexandra Krejzová si přály rodit doma. Podle českého zákona o zdravotních službách ale hrozí porodním asistentkám vysoké pokuty, pokud budou pracovat bez potřebných povolení. Zákon také neumožňuje proplácení práce asistentek v bytě rodičky. Proto prý ženy nemohly žádné asistentky najít.

Na soud se obrátily s tím, že jim kvůli českým zákonům byla upřena možnost rodit doma za asistence lékařského odborníka.

Soud při Radě Evropy dospěl v roce 2014 k závěru, že v tomto případě nebyl porušen článek Evropské úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku

„Soud vzal v úvahu zejména skutečnost, že na evropské úrovni neexistuje žádná shoda ohledně povolení či zákazu domácích porodů a že tato otázka rovněž zahrnuje problematiku přidělování finančních zdrojů, například pro zajištění odpovídajícího systému rychlé zdravotnické pomoci při domácích porodech,” uvedl soud ve svém prohlášení.

Češky se po tomto rozhodnutí obrátily na velký senát štrasburského soudu, což je forma odvolání.

Anketa

Myslíte si, že domácí porody jsou bezpečné?
Ano
9,2 %
Ne
90,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4123 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám