Hlavní obsah

Dva ku jedné pro komunisty?

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

A znovu k vyprazdňujícímu se prostoru napravo od KSČM. Tentokrát na základě mailů, které posílají čtenáři. Sociální demokraté ve svých diskusích, kam se poděl jejich volič a co si vlastně myslí, zcela určitě mívají podobné ohlasy také.

Foto: Jiří Smutný

„Socha“ nazvaná Zásah je dílem Martina Kochana a nejdeme ji na Římském náměstí

Článek

Klíčovým tématem je stále spolupráce s komunisty a s tím spojená možnost návratu Miloše Zemana do velké politiky. Pan Z. K. z Havířova rozebírá příčiny krize ČSSD a dochází k závěru, že odliv příznivců vznikl mj. proto, že na Hradě není Zeman. "Zvolením Zemana by strana získala ještě více na významu, jako je dnes vidět u ODS s taktickou a načasovanou podporou V. Klause jako čestného předsedy ODS. Při Zemanově zvolení by nebyl slyšet tak silně ze strany Klause a ODS skepticismus při volbách do EP a do budoucna i o Evropské smlouvě."

S tím souzní stanovisko pana J. K., který nenapsal, odkud přesně je, ale mluví za venkovské voliče: "Nedůvěra venkovských voličů vůči pozemanovskému vedení je téměř nepřekonatelná. Lidé viní tandem Špidla + Gross z podrazu při prezidentských volbách a za kampaň proti Zemanovi, trvající prakticky dodnes... Pokud představuje Z. Škromach jednu z možností návratu M. Zemana do politiky, pak je to krok správným směrem."

Pan Josef Soukup, u něhož uvádím plné jméno, protože si zveřejnění svých názorů výslovně přál, ale o Zemanovi pod vlivem jeho nedělního rozhovoru v TV Prima píše: "Příznivci ČSSD by se měli modlit, aby Miloš Zeman dodržel své rozhodnutí ,už nikdy zpět do politiky‘! Pokud by snad chtěl přijmout roli spasitele, byl by pro ČSSD největším přínosem Zemanův vstup do ODS nebo KSČM. Určitě by se tyto strany záhy rozložily zevnitř, neboť u ČSSD se mu to už téměř podařilo."

Pan Soukup již dříve zaslal jiný dopis, v němž vyjádřil naprostý nesouhlas s názory KSČM. Další dva zmínění sympatizanti a patrně i členové ČSSD ale zastávají radikálně odlišnou pozici. Pan Z. K.: "ČSSD pro svoji existenci potřebuje spojence. Na levé straně politického spektra se jeví KSČM a snad v budoucnu zelení. Je načase zlomit po patnácti létech předsudky a zatáhnout do dění velké politiky KSČM, aby ukázala, jak je státotvorná."

Pan J. K. zase navrhuje recept, jak se vypořádat s těmi členy soc. dem., kteří si to nemyslí: "Příznivci z venkova docházejí k názoru, že od lidí, jako je Gross, Buzková, Zaorálek, Urban, Váňa, Dolejš, Dostál atd., nelze očekávat nic - jen prázdná slova. Jejich snaha o diskreditaci M. Zemana se obrátila proti nim. Díky nim pospíchá ČSSD úspěšně ke ,svým jistým‘ 7 % a jako síla v této společnosti přestává být významná. Bude na jarním sjezdu, zda se odváží zbavit se těchto lidí."

Na čtenářské dopisy, které se sešly od víkendu na mém počítači, to zvítězili zastánci spolupráce s komunisty a Zemanova návratu 2:1. Na okresních konferencích ČSSD se tento poměr nepotvrzuje - Gross dostává podporu na předsedu strany, Škromach po prvním vlažném přijetí své kandidatury o podporu zatím ani nežádá. Na výsledku sjezdu ČSSD záleží, jakou podobu na léta dopředu bude mít česká levice a zda dokáže být důvěryhodnou protiváhou rozmáhající se ODS.

PRÁVO 1. prosince 2004

Reklama

Výběr článků

Načítám