Hlavní obsah

Duka: Interrupce jsou horší teror než útoky atentátníků

Novinky, niš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kardinál Dominika Duka označil interrupce za horší čin než nedávné teroristické útoky. Napsal to v textu, v němž připomínal Pochod pro život, který bojuje za práva nenarozených dětí a minulý víkend se konal v Praze. Duka se pochodu zúčastnil už po šestnácté.

Foto: Petr Horník, Právo

Kardinál Dominik Duka

Článek

„Jestliže zabíjíme nenarozené děti, troufnu si říci, že to je větší teror a hroznější neštěstí, než atentáty poslední doby. S děsem hovoříme o stovkách mrtvých při takových útocích a na tisíce mrtvých dětí zapomínáme,“ uvedl v pátek na blogu na serveru Aktuálně.cz Duka.

Duka se podle svých slov zastává žen ve složitých životních situacích. Na podstoupení umělého přerušení těhotenství ale podle jeho názoru právo nemají.

„Život, který vznikne, děťátko, které matka nosí pod srdcem, je sice z jejího těla, ale už to přece není ona,“ zhodnotil svůj postoj k heslu „Moje tělo-moje volba“, které razí zastánci svobodného rozhodování žen ohledně jejich těhotenství.

Počet interrupcí dramaticky klesl

V České republice je umělé přerušení těhotenství legální, ženy za tento zákrok hradí od roku 1993 poplatek. Zákon nicméně provedení indukovaného potratu omezuje. Umožňuje jej v případě, pokud stáří plodu nepřesahuje 12 týdnů. Pokud je však ohroženo zdraví ženy nebo pokud plod trpí genetickou vadou, je možné těhotenství přerušit nejpozději do 24 týdnů. To je možné i v případě, že matka otěhotněla během znásilnění.

Počet interrupcí rok od roku klesá, ve srovnání s přelomem 80. a 90. let minulého století lze tento pokles označit za výrazný.

Počty uměle přerušených těhotenství v ČR
1990107 131
199548 286
200032 530
200526 453
201023 998
201322 714
Zdroj: Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Za poklesem počtu provedených potratů stojí především lepší dostupnost spolehlivé antikoncepce a sexuální osvěta a také víc možností, jak řešit nepříznivou sociální situaci.

Přestože antikoncepce k poklesu uměle přerušených těhotenství významně přispívá, Duka se vymezil i proti chráněnému sexu. Označil ho za sobectví a neochotu přijmout děti.

Polky podstupují interrupci tajně

Návrh zákona o úplném zákazu potratů se připravuje v sousedním Polsku. Nově by zákrok měl být možný jen tehdy, pokud by byl nezbytný pro zachování života ženy. Zákaz by platil i v případě znásilnění. Trest za provedení interrupce by se měl zvýšit ze dvou na pět let vězení.

Podle dostupných informací Polsko nyní povoluje jen několik stovek potratů ročně, mnohé Polky tak zákrok podstupují tajně. Často také odjíždějí na kliniky do zahraničí.

Anketa

Dají se podle vás srovnávat teroristické útoky islamistů a interrupce?
Ano
11,3 %
Ne
88,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13114 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám