Hlavní obsah

Centrum Prahy čeká během léta série výluk

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Od začátku července do konce srpna platí pro pražské tramvaje, metro a autobusy letní jízdní řád. Kromě méně častých spojů však obyvatele Prahy, ale i turisty, čekají během léta také nepříjemná dopravní omezení v centru. K již existujícím výlukám tramvají se přidají další.

Článek

Od začátku července do konce srpna se pražská doprava bude řídit letním jízdním řádem. Znamená to, že tramvajím se prodlouží interval až o dvě minuty a do některých koncových stanic metra pojede jen každá druhá souprava. Mimo provoz budou školní autobusy a omezeny budou také některé linky, které slouží pro rozvoz lidí do práce.

Omezen je i provoz metra. Například na lince A v pracovní dny pojede přes den v úseku Skalka-Depo Hostivař každý druhý vlak. Na lince B bude v pracovní dny zaveden přes den pásmový provoz.

Výluky jsou zatím na Albertově a u Štefánikova mostu

Asi nejdůležitější výluka tramvajové dopravy je v současnosti na křižovatce Albertov, v důsledku které je přerušen provoz tramvají v úseku Moráň-Otakarova a Výtoň-Albertov. Práce by měly skončit 18. července.

Další dopravní komplikace způsobuje uzavření Štefánikova mostu, které trvá již od února. Tramvajím je uzavřena Revoluční ulice a ulice Na Poříčí. Most by měl být znovu otevřen zhruba měsíc po skončení oprav na Albertově, tedy 22. srpna.

Další dopravní komplikace přijdou

Z důvodu opravy křižovatky u Letenského tunelu a probíhající opravy Štefánikova mostu bude od 6. července do 22. srpna přerušen provoz tramvají v úseku Malostranská-Strossmayerovo náměstí a nadále i v úseku Náměstí Republiky-křižovatka Štefánikův most a nábřeží Kpt.Jaroše.

Největší dopravní komplikace ale obyvatele a návštěvníky Prahy čekají od 18. července do konce října, kdy proběhne kompletní rekonstrukce Palackého náměstí včetně přilehlých úseků v ulici Na Moráni a Palackého mostu. Opravovat se bude také přilehlá Lidická ulice.

Bez tramvají tak budou úseky Anděl-Palackého náměstí, Národní divadlo, resp. Spálená-Palackého náměstí, Na Moráni-Palackého náměstí a Výtoň-Palackého náměstí. Tramvaje budou objíždět uzaveřený úsek přes Albertov a Karlovo náměstí nebo přes Národní třídu a Újezd. Dopravní podnik zatím neupřesnil, jestli bude na nábřeží ponechán alespoň jeden jízdní pruh, jak by si pro ulehčení dopravních problémů přál pražský magistrát.

Zlepšení bezpečnosti cestujících

Poslední plánovaná výluka bude na Malé Straně u křižovatky Klárov- Letenská, a to od 17. srpna do 3. září. Omezení by se měla týkat úseku od Újezdu přes Malostranskou a Staroměstskou.

"Údržba a opravy jsou pro nás nevyhnutelné, kdybychom se jim nevěnovali, báli bychom se mnohem větších následků s ohledem na bezpečnost cestujících, než jsou dopravní komplikace. Snažíme se maximálně kompenzovat tyto situace tím, že dostatečně dopředu o výlukách informujeme, aby si především pravidelní cestující mohli vytvořit alternativní plán tras," poznamenal Svoboda.

Více informací o výlukách lze najít na stránkách Dopravního podniku Praha www.dpp.cz.

Rekonstrukce výhybek na Masarykově nádraží

Opravy se nevyhnou ani pražské vlakové dopravě. Od 2. července se přestavují výhybky a zabezpečovací zařízení na Masarykově nádraží. Práce potrvají až do konce srpna. Kvůli tomu budou vlaky od Kralup nad Vltavou a Kladna končit na jiných pražských nádražích a na Masarykovo nebudou vůbec zajíždět. Sdělil to mluvčí Českých drah Ondřej Kubala.

Náhradní dopravu od Masarykova nádraží dráhy nezavádějí, cestujícím však budou vydávat na základě předložené drážní jízdenky lístky na pražskou MHD. Výlukový jízdní řád najdou cestující na vývěskách v železničních stanicích a také na webových stránkách Českých drah www.cd.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám